Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó slecht is het gesteld met de hygiëne in Nederlandse zwembaden en sauna’s

zwembaden.jpg

Denk je lekker baantjes te gaan trekken, lig je in een bad vol slijm, zweet en urine. Klinkt niet echt fris, toch? Helaas komt het in Nederland vaker voor dan je denkt.

Maar liefst 129 Nederlandse zwembaden en sauna’s zijn de afgelopen 3 jaar op de vingers getikt vanwege gebrekkige hygiëne en veiligheid. De badinrichtingen gingen keer op keer in de fout en kregen daarom een dwangsom opgelegd. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.

Zware sanctie

Bij de meeste baden was de waterkwaliteit zo slecht, dat je er ziek van kunt worden. Het toezicht op zwembaden is een taak van provincies. Een dwangsom is samen met sluiting van een bad één van de zwaarste sancties die je opgelegd kunt krijgen. Dit gebeurt dan ook alleen als baden herhaaldelijk de regels overtreden. Het bedrag van zo’n dwangsom kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.

Ademhalingsproblemen en diarree

Een slechte hygiëne en lucht- en waterkwaliteit kan leiden tot vervelende gezondheidsklachten. Zo kun je last krijgen van irritatie van ogen en slijmvliezen, vergiftiging, beschadiging van luchtwegen en maag-darmkanaal, ademhalingsproblemen, diarree en buikkrampen of de Veteranenziekte of Pontiackoorts, een milde vorm van legionellose.

Lees ook: zo herken je de legionellabacterie (en dit kun je er tegen doen)

Ziekteverwekkers in water

Het merendeel van de 129 badinrichtingen die de afgelopen jaren een dwangsom kreeg opgelegd, had problemen met de waterkwaliteit. Zo werd er bijvoorbeeld regelmatig te veel chloor, zweet en urine in het zwembadwater gevonden en werden er onvoldoende maatregelen genomen om ziekteverwekkers uit het water te houden.

Huidirritatie door chloor

Zwembadexpert Marcel Pel denkt dat veel overtredingen te maken hebben met een gebrek aan kennis, iets wat hij ook vaak in de dagelijkse praktijk tegenkomt. “Ik heb een keer een test gedaan bij een whirlpool in een hotel. Daar zat veel te veel chloor in, bijna 30 milligram per liter. Als je daar met een rode zwembroek in gaat, kom je er met een witte weer uit, dus je kunt wel voorstellen dat dat ook voor huidirritatie kan zorgen”, vertelt hij aan RTL Nieuws. Pel benadrukt dat dit een extreem voorbeeld uit zijn eigen ervaring is. Maar meer scholing zou volgens hem wel kunnen helpen het aantal zware overtredingen terug te dringen. “Een zwemwaterinstallatie onderhouden is echt een vak.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant