Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Slapen in de hitte? Vrouwen liggen vaker wakker, mannen zweten meer

slapen-hitte.jpg

Slaap jij slecht tijdens deze hitte? Je bent (lang) niet de enige. Vrouwen hebben daarbij ruim drie keer zo veel last van tussentijds wakker worden als mannen. Maar die lijden dan weer dubbel zo vaak aan nachtelijk zweten…

Uit onderzoek van online beddenwinkel bedden.nl blijkt dat 68% van de ondervraagden een stuk slechter slaapt tijdens warme nachten. Iets minder dan een derde van de respondenten geeft echter aan dat de extreme hitte geen invloed heeft op hun nachtrust.

Als gevolg van slecht slapen zegt 43% overdag minder energie te hebben, gevolgd door een slechtere concentratie (38%). 8% van de deelnemers geeft aan er vermoeid uit te zien.

Mannen versus vrouwen

Van de ondervraagde vrouwen geeft 22% aan ’s nachts vaker wakker te worden door de hitte, bij de mannen is dat maar 7%. Zij klagen wel weer vaker over nachtelijk zweten: 26% van hen zegt meer te transpireren tijdens de warmere nachten, terwijl dit slechts voor 12% van de vrouwen geldt.

Ochtendritueel

Het warme weer heeft weinig effect op het ochtendritueel van de ondervraagden. Zo wordt men over het algemeen niet eerder wakker en is het niet lastiger om uit bed te komen.

Veel drinken

Uit het onderzoek onder 621 respondenten blijkt dat de mensen die goed slapen met warm weer gemiddeld twee keer zo vaak meer water drinken gedurende de dag (12%) dan degenen die slecht slapen (5%). Ook hebben de mensen die goed slapen tijdens de hitte bijna twee keer zo vaak airconditioning tot hun beschikking.

Elektrische apparaten uit

Een tip die niet bij iedereen bekend is, is dat het helpt om alle elektrische apparaten uit te zetten. Door de extreme warmte moeten veel apparaten, zoals een laptop of pc, extra kracht (lees stroom) gebruiken om ervoor te zorgen dat ze niet oververhit raken. Dit kost niet alleen extra stroom, er komt bij dit proces ook veel hitte vrij. Goede slapers zetten vaker dergelijke apparaten uit dan slechte slapers.

Trucs voor lekker slapen

Wil je nog meer tips om lekker te slapen tijdens de hitte? Probeer dan deze trucs.

Lees ook: heb jij last van slaapproblemen? Dit hormoon kan in de zomer de boosdoener zijn.

Bron | bedden.nl
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant