Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Duinwandeling maken? Dan kun je nu zomaar déze slang tegenkomen

slang.jpg

Een slang is wel het laatste wat je verwacht tegen te komen als je een wandeling door de duinen maakt, maar toch is de kans hierop groter dan je denkt. In de duinen bij Den Haag en Scheveningen worden de laatste tijd opvallend veel Amerikaanse stierslangen gespot.

En dat is best gek als je bedenkt dat deze slang hier helemaal niet thuishoort…

Niet gevaarlijk voor mensen

De groep reptielen is hier vermoedelijk losgelaten door een terrariumbezitter die geen zin meer in de beesten had. Hoewel de slangen er niet bepaald ‘lief’ uitzien, hoef je niet bang voor ze te zijn. Stierslangen zijn namelijk niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen je niks doen.

Ongewenst

Toch is het ook niet de bedoeling dat ze in de duinen verblijven. Ze verstoren namelijk het natuurlijk evenwicht in de duinen en gelden daar als ‘invasieve exoot’. Dit zijn ‘hoogst ongewenste dieren en planten’, die eigenlijk niet in Nederland mogen voorkomen omdat ze inheemse soorten verdringen, aldus jurist Wilfred Reinhold van het platform Stop invasieve exoten.

Lees ook
Stel uit Ridderkerk doet griezelige ontdekking in trosje bananen

Plan van aanpak

“Eigenlijk zouden alle provincies een plan moeten hebben om die exoten aan te pakken, maar alleen Gelderland en Utrecht zijn klaar”, aldus Reinhold. “Terwijl die plannen verplicht zijn op grond van een Europese verordening.” Om meer aandacht te vragen voor de kwestie start vanaf vandaag de Week van de Invasieve Exoten.

Rodelbaan in Duinrell

De Amerikaanse stierslang wordt overigens niet alleen maar in de Haagse Duinen gespot. Zo werd er in 2017 ook een stierslang gevonden op de Wassenaarse golfbaan en datzelfde jaar vond een parkbeheerder ook een soortgelijke slang in de Groningsestraat in Scheveningen. In Zoetermeer is eind mei ook nog een stierslang gespot door een vrouw die het dier door haar straat zag kruipen, en onlangs dook er ook nog eentje op in Duinrell op de rodelbaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant