Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

We herkennen slaapliedjes in iedere taal, bewijst onderzoek

we-herkennen-slaapliedjes-in-iedere-taal-bewijst-onderzoek.jpg

Het maakt niet uit in welke taal je voor een baby zingt, ze begrijpen namelijk toch wel dat het een slaapliedje is. Net zoals dat we begrijpen wanneer iets een liefdesliedje is of bedoeld is om op te dansen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Muziek is dus écht een universele taal.

Slaapliedjes en liefdesliedjes

Voor het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van Harvard University, werden meer dan 30.000 mensen uit verschillende landen ondervraagd. Zij kregen liedjes uit 315 verschillende culturen te horen en moesten deze indelen in bepaalde categorieën: slaapliedje, liefdesliedje, dansnummer of helend nummer.

Essentie van het nummer

Uit de resultaten bleek dat, zelfs als iemand de taal van een nummer niet begrijpt, ze toch voelen waar de essentie van het nummer over gaat. Mensen die geen Nederlands spreken kunnen dus het onderwerp van Slaap kindje slaap onderscheiden van dat van Zoutelande. Net zoals kinderen vaak ook de emotie van Engelse nummers kunnen begrijpen, zonder dat ze er iets van verstaan.

Snelheid en melodie

Dit heeft te maken met de snelheid en melodie van de muziek, stellen de onderzoekers. Slaapliedjes zijn vaak zacht en liefelijk, terwijl dansnummers een stuk sneller zijn, met een ritmische beat.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant