Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dat wordt een koude Sinterklaas-intocht: vanaf dit weekend écht winter

winter-weer-sinterklaas-intocht.jpg

We hebben in Nederland nog nooit zóveel dagen mooi weer gehad als in 2018, zelfs tot ver in november. Maar komend weekend en zeker volgende week wordt het winters koud.

Dit meldt Weerplaza. 

89 mooiweerdagen

Laten we beginnen met het goede nieuws: dat recordaantal van dagen met mooi weer. We spreken van een mooiweerdag als minstens de helft van de tijd de zon schijnt, het warmer is dan normaal en er minder dan 0,2 millimeter neerslag valt. Dat was dit jaar tot nu toe al 89 keer het geval. En daarmee is het record van 1947 gebroken, waarin we 83 mooiweerdagen telden. Met nog een paar mooie, zonnige dagen in het vooruitzicht deze week, schroeft Moeder Natuur het record op tot zeker boven de negentig.

Vriezen

Dan het slechte nieuws. Tenminste, het is maar hoe je het interpreteert: het wordt vanaf komend weekend echt winter. Koud en grijs, met mist en nevel. De zon wordt steeds minder krachtig. Vanaf zaterdag komt de middagtemperatuur niet boven de tien graden uit. Volgende week kan het ’s nachts gaan vriezen tot vijf graden onder nul en blijft de temperatuur overdag steken op maximaal zeven graden. Verwarming aan, sjaal om, geitenwollensokken aan je voeten en chocolademelk op het vuur, dus.

Strenge winter mét sneeuw

Onlangs voorspelde Piet Paulusma nog dat we een heel strenge winter krijgen dit jaar. De Friese weerman denkt dat we veel overlast gaan krijgen door ijzel en vorst en sluit niet uit dat het tot twintig graden onder nul (!) kan gaan vriezen. Ook voorspelt hij sneeuw. “Ik verwacht vaker dan één keer een witte wereld. De totale neerslag in deze winter zal normaal of meer dan normaal zijn.” En schaatsen op natuurijs, ziet hij dit jaar ook zeker weer gebeuren. Het wordt dus in ieder geval een koude Sinterklaas, maar ook een witte kerst?

Bron | Weerplaza, Piets Weer
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant