Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Silvia (48): ‘Mijn dochter wordt binnenkort achttien. Wat verandert er financieel dan allemaal?’

annemarie-van-gaal.jpg

Antwoord Annemarie van Gaal: Als je kind achttien jaar wordt, verandert er financieel inderdaad het een en ander. Als achttienjarige ben je officieel volwassen en zelf verantwoordelijk voor geldzaken.

  • Als ouder ontvang je geen kinderbijslag meer. Zolang je dochter nog op de middelbare school zit, kun je via duo.nl eventueel een tegemoetkoming scholieren aanvragen.
  • Je kind valt niet automatisch meer onder je zorgverzekering. Zij kan zelf een zorgverzekering afsluiten en de maandelijkse premie betalen. Ook kan ze op je
    polis blijven staan, dan betaal jij de premie. Voor jongeren is er vaak een aantrekkelijk geprijsde aanvullende verzekering.
  • Je kind komt waarschijnlijk in aanmerking voor zorgtoeslag. Op belastingdienst.nl kun je dit berekenen en zo nodig aanvragen. Laat dit niet liggen.
  • Als de ouders zijn gescheiden, betaalt één ouder vaak kinderalimentatie aan de andere. Als je kind achttien wordt, is dit geld voor hem/haar. Bespreek dan
    hoe jullie hiermee omgaan.”

Tekst | Nynke van Zwol

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-32. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Bekijk ook

Hieronder alvast een voorproefje van het spiksplinternieuwe, vijfde seizoen van Heel Holland Bakt met jurylid Janny slingerend door een golfkar en een stuntelende Robèrt op het water. Dat belooft wat!

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant