Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Siervuurwerk of knalvuurwerk: wat is slechter voor het milieu?

vuurwerk.jpg

De één houdt van knalvuurwerk, terwijl de ander liever kijkt naar siervuurwerk. Maar is het één nu slechter voor het milieu dan het ander? Volgens Milieu Centraal wel en de verklaring zal je verbazen…

Als het gaat om het milieu, is siervuurwerk namelijk schadelijker dan knalvuurwerk.

Zware metalen

Knalvuurwerk bestaat namelijk vooral uit buskruit. “Siervuurwerk bevat daarnaast ook zware metalen die zorgen voor de kleur- en geluidseffecten. Vanwege die zware metalen geeft siervuurwerk meer schadelijke uitstoot dan knalvuurwerk voor het milieu,” aldus Milieu Centraal.

Slecht voor gezondheid

Vooral (zware) metalen als aluminium, magnesium en titanium zorgen voor helderwit licht. Houtskool en ijzer voor geel-oranje, barum(nitraat) voor groen licht en strontium(nitraat) voor rood en koperoxide voor blauw licht. En al deze stoffen zijn schadelijk. In illegaal vuurwerk is zelfs nog het giftige perchloraat en cadmium vinden. Die stoffen hechten zich aan fijnstof. Het inademen van deze stoffen kan daarom erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Vooral mensen met longproblemen of een zwakke gezondheid kunnen hier flink last van krijgen.

Lees ook: waarom longpatiënten tijdens de jaarwisseling het beste binnen kunnen blijven

Tips om vervuiling te beperken

Mocht je dit jaar wat extra moeite willen doen om de vervuiling van het vuurwerk te beperken, kun je volgens Milieu Centraal het beste de volgende tips opvolgen:

  • Koop je vuurwerk samen met de buren, vrienden of organiseer iets. Dan hoef je het maar 1 keer te kopen en genieten er meer mensen van.
  • Ruim vuurwerkafval zo snel mogelijk op zodat schadelijke stoffen niet in het milieu komen.
  • Koop geen vuurwerk als knetterballen waarbij plastic uit elkaar knalt. Plastic zwerfafval breekt niet in de natuur af en is lastig op te ruimen.
  • Vermijd illegaal vuurwerk vanwege de nog schadelijkere stoffen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Milieu centraal 
Beeld | iStock

Ook interessant