Nieuws

Kun je je sieraden beter niet meer dragen in verband met het coronavirus?

kun-je-je-sieraden-beter-niet-meer-dragen-in-verband-met-het-coronavirus.jpg

Kate Middleton maakte onlangs bekend dat ze haar trouwring niet meer draagt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar is het inderdaad beter om je sieraden niet te dragen of maakt dit niet zoveel uit?

Wij leggen het je hier uit.

Ringen

Een goede handhygiëne is op dit moment ontzettend belangrijk. Nu denk je misschien dat je door het regelmatig wassen van je handen bacteriën geen kans geeft, maar dit is niet helemaal waar: als je alsnog je ringen blijft dragen, is de kans groot dat er zich álsnog bacteriën gaan verzamelen onder je ring.

Fijne plek voor bacteriën

Carolien Oldenkamp, eigenaresse van Adviesbureau voor Infectiepreventie (GRIP), legt uit waarom: “Bacteriën houden van vochtige warme plekken, en onder je ring is dan een ideale plek,” zo vertelt ze in het tijdschrift Nursing. “Er bestaan bacteriën die zich elke twintig minuten kunnen delen. De enkele bacterie die nu onder een ring komt, heeft morgen miljoenen nakomelingen. Als de groeiomstandigheden gunstig blijven groeit die ene bacterie al na tien uur uit tot een miljard bacteriën.”

Lees ook: als je dít niet doet, heeft handen wassen geen zin tegen het coronavirus

Horloge

Ook je horloge kun je beter af doen: dit is namelijk net zo’n vochtige en warme plek als bij ringen en dit sieraad zou zelfs nog meer bacteriën kunnen bergen. Een horloge is immers groter dan een ring, waardoor er nog meer bacteriën onder kunnen kruipen. En daarnaast wassen veel mensen hun polsen niet goed mee tijdens het handen wassen. Als je echt voorzichtig wilt zijn, kun je dus maar beter je horloge afdoen.

Ketting en oorbellen

Maar hoe zit het nu met andere sieraden als kettingen en oorbellen, kun je die beter ook niet meer dragen? Je zou deze voor de zekerheid ook af kunnen doen, maar gelukkig is de kans dat je een virus via dit soort sieraden overbrengt minder klein dan bij handsieraden. Wel is het verstandig om je sieraden en oorbellen wat vaker schoon te maken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Harpers Bazaar, Nursing
Beeld | iStock

Ook interessant