De Consumentenbond en Data Privacy Stichting (DPS) hebben vandaag bekendgemaakt dat ze een rechtszaak tegen Facebook aanspannen, vanwege de vele privacy overtredingen van het bedrijf. Volgens de twee organisaties kunnen gebruikers daarom een schadevergoeding krijgen. Wil jij weten of je hier ook recht op hebt?Zó kom je daar achter.
Dit zijn alle
feiten op een rijtje.
Privacy overtredingen
ICT-jurist Arnoud Engelfriet vertelt op RTL Nieuws dat Facebook zich al jaren niet aan de wet houdt, omdat ze persoonlijke gegevens van gebruikers doorspelen aan adverteerders. Waar Facebook zegt dat het gebruik van hun platform gratis is, betaal je eigenlijk met je gegevens. Die gebruikt Facebook namelijk weer om winst te maken: 98% van hun inkomsten komen uit advertenties.
Rechtszaak tegen
Facebook
De Consumentenbond en DPS vinden het nu tijd om Facebook verantwoordelijk te houden en doen een aanklacht. Deze heeft betrekking op de periode 1 januari 2010 tot 1 januari 2020. Als je in deze periode in Nederland woonde en een Facebookaccount had, dan heb je volgens de Consumentenbond recht op een schadevergoeding. Er zijn in dat geval waarschijnlijk zo’n tien miljoen Nederlanders die hier recht op hebben.
Schadevergoeding van Facebook claimen
De hoogte van deze schadevergoeding is
nog niet bekend: daar wordt momenteel over onderhandeld. Volgens Engelfriet zal
dit niet meer dan honderd euro per persoon zijn. “Maar
stel dat 7 miljoen Nederlandse gebruikers zich bij de claim aansluiten, dan
doet dat toch pijn bij Facebook.” Het bedrijf kan dit betalen, maar als
meerdere landen in Europa naar de rechter stappen, is de kans groot dat
Facebook in de problemen komt.
Heb
jij er recht op?
Of de rechtszaak ook gaat slagen, valt nog te bezien. Engelfriet denkt echter dat er zeker een mogelijkheid is dat de Consumentenbond en DPS in hun gelijk worden gesteld. “Ik denk dat de kans groot is dat het gaat lukken. Facebook heeft de regels aan hun laars gelapt, dus het is logisch dat ze daarvoor moeten boeten.” Denk jij ook recht te hebben op de schadevergoeding? Vul dan op de site van de Consumentenbond dit formulier in. Zij houden je vervolgens op de hoogte van het verloop van het proces.