Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hierom moet je satéprikkers na een barbecue niet laten rondslingeren

hierom-moet-je-sateprikkers-na-een-barbecue-niet-laten-rondslingeren.jpg

Als het zonnetje schijnt, vinden we het heerlijk om de barbecue aan te steken. Gezellig in de tuin met lekker eten en drankjes. Maar pas op voor rondslingerende satéprikkers. Want als je hond of kat ze inslikt, is dat behoorlijk gevaarlijk.

Het Medisch Centrum voor Dieren doet een oproep op Facebook waarin het waarschuwt voor rondslingerende satéprikkers.

Satéprikkers

Dierenarts Bart Ruijter moest de afgelopen dagen al bij drie honden prikkers verwijderen. Hij vertelt dat als een hond een prikker van 20 centimeter inslikt, dat een groot risico met zich meebrengt. ”Zo’n prikker kan door de maag, slokdarm of darm prikken. Dan zit er een gat en kan ontlasting zo de buik in lopen.”

Lees ook: Tijd voor een barbecue? Zoveel calorieën krijg je gemiddeld meer binnen

Dierenarts bellen

Bel altijd gelijk de dierenarts als je ziet dat je hond of kat een satéprikker heeft opgegeten, want een satéprikker is levensgevaarlijk. Meestal zijn mensen er gelukkig op tijd bij, vertelt Ruijter aan RTL Nieuws. Ze hoeven dan nog niet doorverwezen te worden naar een chirurg. Het duurt gemiddeld 4 à 6 uur voordat de prikker doorgaat naar de darmen en daar schade aanbrengt. Wacht daarom niet langer als je iets vermoedt.

Onder narcose

Als een hond of kat eenmaal de satéprikker heeft opgegeten, moet hij direct verwijderd worden. Het dier moet dan onder narcose. De dierenarts gaat dan via de bek met een endoscoop, een soort lange slang met een camera, naar binnen. Als hij de prikker ziet, kan hij deze bevestigen aan de slang en hem eruit trekken. Kortom: ruim de satéprikkers direct op tijdens de barbecue en laat deze niet rondslingeren in de tuin. Let op dat de dieren er niet bij kunnen door ze ver op de tafel te leggen of direct in de prullenbak te gooien.

View this post on Instagram

🚨Waarschuwing! Onze spoedkliniek zag gisteravond al meerdere patiënten die het slachtoffer waren geworden van een satéprikker. Zorg daarom dat je voorzichtig bent met barbecueën in het bijzijn van je hond. Maar wat als hij onbedoeld een satéstokje heeft gegeten? Natuurlijk bel je dan de dierenarts, want een satéprikker is levensgevaarlijk. De scherpe punt kan slokdarm, maag en darmen ernstig beschadigen. . Onze internisten verwijderen zomers vaak satéprikkers, cocktailprikkers, ijsstokjes maar ook stukken bot bij honden (en katten!) door middel van endoscopie. Als dit niet lukt, omdat de prikker al ergens doorheen geprikt is, moet deze chirurgisch verwijderd worden. . #waarschuwing #bbqalert #gevaar #voorzichtig #voorzorg #bijdedierenarts #endoscopie #veterinarians #spoedkliniekvoordieren #specialistenkliniekvoordieren #mcvoordieren

A post shared by Medisch Centrum voor Dieren🐶🐱 (@mcvoordieren) on

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant