Nieuws

#Saptember: ‘M’n vader vindt het maar rare fratsen, zo’n sapkuur’

saptember-mn-vader-vindt-het-maar-rare-fratsen-zon-sapkuur.jpg

Super gezond of rare fratsen, een sapkuur? Drie Margriet redacteuren werden uitgedaagd door Isa en Medina om het te proberen tijdens hun #Saptember challenge. De uitdaging tijdens deze gezondheidschallenge? In de maand september 7 dagen lang gezonder te leven door meer groenten en fruit toe te voegen aan je dieet. Waarbij misschien nog wel de grootste uitdaging is om een week lang geen alcohol en koffie te nemen.

“Want dat is het probleem van deze tijd: we eten te weinig groenten, en drinken vaak een glaasje te veel,” legt Medina uit. Margriet gaat de uitdaging aan en probeert 7 dagen lang gezonder en bewuster te leven, met de recepten en sappen van I’M. Zelf meedoen kan ook, want we geven deze week iedere dag een #Saptember pakket weg. Hoe je kunt winnen lees je onderaan dit artikel.

Margriet gaat de #Saptember challenge aan

Maar eerst delen drie Margriet-collega’s hun #Saptember ervaring met jullie. Een week lang houden Anita Vlaar (coördinator lifestyle), Cecile van Dijck (chef reportage) en Quirine Brouwer (online redacteur) een dagboek bij. Vandaag dag 5!

En Isa en Medina testen:

‘Nooit gedacht dat selderij sapjes favoriet zouden worden, maar ja… Wat wil je als broccolikiemen het alternatief zijn’

Quirine: “Na twee onstuimige, rommelige dagen begin ik dag vijf weer vol goede moed en houd ik braaf het meegeleverde schema aan. Inmiddels heb ik ontdekt dat de citroen- en aloë verashots mijn favoriet zijn, net als de selderij en bietensapjes. Als je me een week geleden had verteld dat ik blij was geweest dat zoiets op het menu stond, had ik je heel hard uitgelachen. Maar ja, wat wil je, als broccolikiemen en een glas kurkuma het alternatief zijn?

‘Door al deze vitaminebommetjes is mijn huid stralend en egaal’

Alles voelt en smaakt in ieder geval heel gezond, en dat motiveert ook om daarnaast gezonder te eten. Mijn hunkering naar suiker is er nog steeds (ik vrees dat afkicken van die verslaving langer dan vijf dagen duurt), maar het schuldgevoel naar mijn sapjes toe weegt net iets meer. Inmiddels blijkt dat ik me door al deze vitaminebommetjes niet alleen energieker voel, maar ik zie er ook beter uit. Die overdosis chocolade van de afgelopen weken werd me namelijk niet in dank afgenomen door mijn huid (je zou denken dat die er inmiddels al aan gewend is, maar nee).

Die onzuiverheden zijn inmiddels volledig opgeklaard en mijn huid is egaal en stralend. Alleen al daarvoor zou ik met liefde iedere ochtend met mijn neus dicht wat broccolikiemen naar binnen gieten. Denk ik.” 

‘Aloë vera kun je blijkbaar ook drinken, brr…’

Cecile: “Dag 5 is een drukke dag, veel meetings en overleg. De dag begint met een broccolikiemen shot. Neus dicht en drinken. Broccoli op je nuchtere maag. Wie heeft dit bedacht? Liquid Gold maakt het weer een beetje goed, mijn banaan-appel-smoothie ook en go: het is tijd voor mijn rondje op de hei.

Halverwege de ochtend (jawel, het schema lukt steeds beter) de Orange Glow. Best lekker en geeft energie. De hoofdpijn is wel weer een beetje terug, maar dat kan ook komen doordat ik bijna met mijn neus in het toetsenbord zit tijdens een meeting. Water, water. Hoeveel water drink ik eigenlijk? Ik zit met alle sapjes op twee liter. Ik lunch een salade met avocado, tomaat en zuurdesembrood. Dan is het tijd voor een shotje: aloë vera. Ik dacht dat je aloë vera alleen maar smeerde,  maar blijkbaar kun je het ook drinken. Brr. Tandenpoetsen maar. En een uur later weer.

‘Volgende challenge: hoe neem ik 2 grote mannen mee in een sapjesverhaal’

In de middag hoor ik mijn zoon in de keuken rommelen,  en ik ruik spek en nog meer lekkers. Home made clubsandwich. Ik sta op en kijk in de ijskast, ik heb zin in iets lekkers en ik kan eigenlijk geen groenten meer zien. Het flesje Heart Beet negeer ik, dat komt straks wel. Tijd voor steviger spul. Dat is dan weer een nadeel van thuiswerken, alle verleidingen liggen op de loer. In de keukenkast liggen van die lekkere chocoladekoeken, noodle soepjes, en chips. De oplossing is natuurlijk om al die troep niet meer te kopen, maar in dit huishouden is dat denk ik toch een no go. Dat is iets voor een volgende challenge: hoe neem ik twee grote mannen mee in een sapjesverhaal. 

Ik word gered door de bel. Tijd voor nieuwe meeting. Geen tijd om chagrijnig te worden. Een groot glas water mee en toch maar de Heart Beet. Weer een stukje verder in de Saptember challenge. Maar de grote uitdaging moet nog komen. Morgen. Dag 6. Sapchallenge als je het Pieterpad loopt. Hoe bedenk je het.”

‘Ik zie zelfs een jaloerse blik van mijn lunchafspraak’

Anita: “Ik begin er langzaam aan te wennen en neem na mijn shot en sapje een ontbijtje van vers fruit waar ik nog uit eigen vrije beweging wat ongebrande amandelen aan toevoeg. Daarna ga ik een lange online meeting in en vergeet ik te drinken. De kop thee van het ontbijt gaat koud naar binnen en tot de lunch drink ik niets meer. Hoofdpijn dus.

Ik heb het sapje voor tussendoor overgeslagen en vind dat ik voor de lunch wel 4 rijstwafels mag. Twee met humus en tuinkers en twee met avocado en tomaat. Een kop thee erbij en ik heb het helemaal prima. Ik zie zelfs een jaloerse blik op het scherm van mijn online lunchafspraak.

‘Mijn vader vindt het maar rare fratsen, zo’n sapkuur’

In de middag mijn favoriete sapje: de Heart Beet. De knalroze tong neem ik voor lief. Ook als mijn kinderen me op het schoolplein uitlachen. Ik voel me serieus prima en op één of andere manier ontzettend gezond. Mijn vader van 76 vind het overigens maar belachelijk. Rare fratsen noemt hij het. Doe maar gewoon een beetje normaal, dat is gezond genoeg!

Dit is wellicht ook wel een beetje extreem. Ik heb nog nooit een hele week alleen plantaardig gegeten. Maar het zet me wel aan het denken, het geeft me energie en ook inspiratie. Ik vind vooral de receptjes voor het avondeten leuk en verheug me nu al op de aardappelsoep van vanavond.

Leftovers voor de lunch

De kinderen eten zelfgemaakte kippensoep met brood en daarna ga ik aan mijn soepje beginnen. Die is zo klaar en het is echt heel erg lekker. Het smaakt een beetje exotisch door de kokosmelk en de kruiden en het ziet er ook nog eens heel erg vrolijk uit. Het is wel wat veel dus ik bewaar nog lekker wat voor de lunch van morgen.”

Lees ook hoe het onze redacteuren de rest van de week verging:
Gezonder leven, zonder je leven rigoreus om te gooien? Wij gaan de #Saptember challenge aan!
#Saptember challenge dag 2: ‘Ik moet 2x zo vaak naar de wc’

#Saptember challenge: ‘Dag 3 is lastig. Ik heb zin in ongezonde, vette dingen’
#Saptember challenge: ‘De dag van bibberen en hoofdpijn was een omslagpunt’

Winnen: gratis meedoen aan #Saptember

Zie jij het ook helemaal zitten om mee te doen aan #Saptember? In samenwerking met I’M en Frecious mogen wij 7 lezeressen blij maken die gratis de uitdaging aan mogen gaan! Hoe je kans maakt? Meld je aan voor de challenge via Saptember.com én vul onderstaand formulier in om mee te doen:

Beeld | Getty Images, privé beeld

Ook interessant