Nieuws

#Saptember challenge: ‘De dag van bibberen en hoofdpijn was een omslagpunt’

saptember-challenge-de-dag-van-bibberen-en-hoofdpijn-was-een-omslagpunt.jpg

Gezonder leven klinkt als een goed idee, maar als je dan bedenkt wat je moet opgeven… Dan wordt het ineens een stuk minder aantrekkelijk. Daarom riepen Isa en Medina de #Saptember challenge in het leven. Ze dagen je met deze gezondheidschallenge uit om in de maand september 7 dagen lang gezonder te leven door meer groenten en fruit toe te voegen aan je dieet. Easy peasy! De grootste uitdaging is waarschijnlijk een week lang geen alcohol en koffie.

“Want dat is het probleem van deze tijd: we eten te weinig groenten, en drinken vaak een glaasje te veel,” legt Medina uit. Margriet gaat de uitdaging aan en probeert 7 dagen lang gezonder en bewuster te leven, met de recepten en sappen van I’M. Zelf meedoen kan ook, want we geven deze week iedere dag een #Saptember pakket weg. Hoe je kunt winnen lees je onderaan dit artikel.

Margriet gaat de #Saptember challenge aan

Maar eerst delen drie Margriet-collega’s hun #Saptember ervaring met jullie. Een week lang houden Anita Vlaar (coördinator lifestyle), Cecile van Dijck (chef reportage) en Quirine Brouwer (online redacteur) een dagboek bij.

En doen we een tussentijdse check met Isa en Medina:

‘Een sapchallenge werkt het best als je vasthoudt aan een routine’

Quirine: “Een sapchallenge werkt het beste zolang je je vasthoudt aan een routine. Heb je een drukke dag, zoals ik vandaag, dan betekent dat een hoop gesjouw, geplan en geregel. Gisteravond sliep ik bij een vriendin omdat ik deze ochtend vroeg een boswandeling had ingepland als een soort netwerk-activiteit. Ik kwam bij die vriendin aan met een tas vol sapjes en nog voor ik haar goed en wel had begroet, snelde ik naar haar koelkast. Deze keer niet om er iets uit op te eten (want eerlijk is eerlijk, dat zou niemand verbazen), maar om mijn nu nog bevroren sapjes te redden.

De volgende ochtend had ik door het vroege tijdstip redelijk wat haast, dus een healthshot én een sapje een kwartier voor mijn ontbijt nemen, ging allemaal niet lukken. Snel werkte ik het shot kurkuma naar binnen onder het genot van een boterham, en de sapjes van die ochtend moesten onderweg maar. Natuurlijk kreeg ik verbaasde blikken van mijn mede-wandelaars bij het zien van die knalrode en groene drankjes: “Wat drink jíj nou weer?”. Ik vond de frisse bleekselderij in ieder geval een lekkere dorstlesser voor onderweg.

Geel zien

Later kreeg ik nog een update van de vriendin bij wie ik sliep: het glas waar ik de kurkuma uit dronk zal de rest van zijn leven geel moeten doorbrengen, want zó sterk geeft die kleur dus af. Nu maar hopen dat het niet hetzelfde effect gaat hebben op mijn tanden.” 

‘Ik hou gewoon niet van worteltjes’

Cecile: “We zijn op de helft. Dat klinkt alsof ik het best pittig vind. Welnu, dat vind ik ook. Op de ijskast hangt een memo met wanneer ik welk sapje mag nemen. Kurkuma shot, dan mijn favoriete Celery Slim, en dan halverwege de ochtend Carrot Care. Halverwege de ochtend? Het is bij mij al bijna middag!  Ik bedoel maar.

De Carrot care is best oké, maar ik hou gewoon niet van worteltjes. Ik moet bij worteltjes altijd meteen denken aan de mop over het konijn, de bakker en de worteltjestaart. Konijn en ik zijn het hartstochtelijk met elkaar eens: vies hè.

‘De dag van bibberen en hoofdpijn was een omslagpunt’

Maar: dag drie, de dag van bibberen en hoofdpijn, was waarschijnlijk een omslagpunt. Ik voel me vandaag lekkerder, een soort van fris en opgelucht. Gezonder en energieker ook. En dat goede gevoel blijft. Zeker als ik een mailtje krijg: je mag best koffie. Als ik maar nadenk over mijn hoeveelheid cafeïne- inname. Ik denk even na en maak een kopje espresso. Eentje mag. Lekker voor na de lunch, met veel sla, tomaat en humus op rijstwafels. 

Begin van de middag drink ik mijn Tarwegras shot. Ik ben geen fan van de shotjes, maar ze geven wel een goede opkikker. In de middag Purple Punch (wow, hoe purple kun je het hebben). Einde dag heb ik een flinke wandeling met een vriendin. Het terras lonkt, maar die uitdaging laat ik nu toch maar even aan me voorbijgaan.  Tot morgen!”

‘Vandaag naar kantoor, dus even improsiveren’

Anita: “Vandaag is een kantoordag, dus ik moet een beetje improviseren. De ochtend gaat goed. Ik raak een gewend aan de shotjes en de sapjes en het ontbijtje van soya yoghurt met blauwe bessen en muesli gaat er prima in. Om half tien heb ik een koffie afspraak maar ik bestel na lang twijfelen keurig een thee. Tussendoor drink ik nog een sap en zo kom ik de ochtend prima door.

‘Dat stroopwafeltje bij de thee ziet er zó goed uit!’

De lunch is officieel gevulde rijstvellen met groenten en humus maar ik heb een lunchafspraak. Van te voren heb ik al even online op de kaart gekeken en ik denk dat ik er prima uit kom. Ik bestel een salade met kikkerertwten, couscous en falafel en laat voor de zekerheid de dressing maar achterwege. Er zit ook een vers rood pepertje doorheen dus best pittig. Ik drink er thee bij maar als het op is heb ik zo’n zin in koffie. En ook dat kleine stroopwafeltje bij de thee ziet er zo lekker uit!

Ik geloof dat ik wat dat betreft vandaag mijn zwaarste dag heb. Ik word me wel heel bewust van wat je eigenlijk zo op een dag in je mond stopt. De hoofdpijn is overigens helemaal verdwenen en ik bespeur ook wat meer energie.

‘Deze appel bevat minder suiker én je zit langer vol’

Voor de middag heb ik nog een appel en wat rijstwafels meegenomen. Om 15.00 uur drink ik de Purple Punch en die is echt heel lekker. Normaal klok ik de sap zo snel mogelijk naar binnen, maar hier maak ik even een momentje van. Om 16.00 uur komt de bekende dip en neem ik twee rijstwafels met notenpasta. De appel bewaar ik voor op de terugweg in de auto.

Dit is overigens een Granny Smith, die knalgroene appel die iedereen at in de jaren 80 en waar ik mijn meneer altijd om uitlach. Hij eet elke dag een Granny Smith en een banaan. Nou wat blijkt… Hij heeft dus ontzettend gelijk! Deze appel bevat minder suiker en zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Ook draagt hij bij aan een gezonde darmflora en bevat meer vitamine C dan rode appels.

‘Ik begin dat stukje vlees best wel te missen’

Voor de avond maak ik de quinoa schotel met komkommer, tomaat, rode ui en pijnboompitjes. Het is zo klaar, lekker fris en voedzaam. De kinderen zijn al naar bed en voor hen heb ik daarvoor gekookt. Zij hadden pasta met verse pesto, broccoli en een runderworstje. Ik begin nu los van koffie ook wel een stukje vlees te missen. Nu ben ik niet een enorm grote carnivoor, maar zo af en toe een goed stukje vlees, daar word ik wel heel blij van. Nog 3 dagen en dan ga ik dat toch echt langzaam weer toevoegen.”

Lees ook hoe het onze redacteuren de rest van de week verging:
Gezonder leven, zonder je leven rigoreus om te gooien? Wij gaan de #Saptember challenge aan!
#Saptember challenge dag 2: ‘Ik moet 2x zo vaak naar de wc’

#Saptember challenge: ‘Dag 3 is lastig. Ik heb zin in ongezonde, vette dingen’

Winnen: gratis meedoen aan #Saptember

Zie jij het ook helemaal zitten om mee te doen aan #Saptember? In samenwerking met I’M en Frecious mogen wij 7 lezeressen blij maken die gratis de uitdaging aan mogen gaan! Hoe je kans maakt? Meld je aan voor de challenge via Saptember.com én vul onderstaand formulier in om mee te doen:

Beeld | GettyImages, privé beeld

Ook interessant