Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Nieuws

#Saptember challenge: ‘Dag 3 is lastig. Ik heb zin in ongezonde, vette dingen’

saptember-dag-3.jpg

We willen allemaal best wat gezonder leven, maar vaak moeten je eetgewoonten dan rigoureus anders. En wij snappen: dat houd je vaak níet lang vol. Daarom riepen Isa en Medina de #Saptember challenge in het leven. Ze dagen je met deze gezondheidschallenge uit om in de maand september 7 dagen lang gezonder te leven door meer groenten en fruit toe te voegen aan je dieet. Easy peasy! De grootste uitdaging is waarschijnlijk een week lang geen alcohol en koffie.

“Want dat is het probleem van deze tijd: we eten te weinig groenten, en drinken vaak een glaasje te veel,” legt Medina uit. Margriet gaat de uitdaging aan en probeert 7 dagen lang gezonder en bewuster te leven, met de recepten en sappen van I’M. Zelf meedoen kan ook, want we geven deze week iedere dag een #Saptember pakket weg. Hoe je kunt winnen lees je onderaan dit artikel.

Margriet gaat de #Saptember challenge aan

Maar eerst delen drie Margriet-collega’s hun #Saptember ervaring met jullie. Een week lang houden Anita Vlaar (coördinator lifestyle), Cecile van Dijck (chef reportage) en Quirine Brouwer (online redacteur) een dagboek bij.

Én laten Isa & Medina zien dat je ook lekkere en gezonde ‘cocktails’ kunt drinken zónder alcohol:

‘Ik ben geen vaste klant bij de lokale snackbar, maar suiker is een zwakte’

Quirine: Zoals misschien inmiddels al duidelijk is, ben ik niet echt een gezonde eter. Je zult mij echt niet als vaste klant van de lokale snackbar betrappen, en met een vette of grote maaltijd maak je mij ook niet blij. Maar suiker, dat is een kleine zwakte. Chocolade, koekjes, ijs: ik kan er de hele dag door van snoepen. Tel daarbij op dat ik niét heel gelukkig wordt van die extreem gezonde superfoods die tegenwoordig helemaal hip zijn (het woord ‘spelt’ zet mij al op een rennen), en je begrijpt dat deze week best bijzonder is voor mij.

‘Wie had ooit gedacht dat ik zou verlangen naar bleekselderij…’

Ik was dan ook best trots dat ik de afgelopen dagen zonder al te veel problemen (enkel hier en daar een nodige rilling) braaf alles opdronk. Tot vandaag. Vanochtend heb ik toch echt een sapje door de gootsteen moeten spoelen, namelijk de ‘orange glow’. Het klonk in theorie best lekker (wortel, flespompoen, ananas, munt en nog wat dingen), maar de praktijk kan ik maar in één woord omschrijven: kots. Wie had ooit kunnen denken dat ik zou gaan verlangen naar de smaak van bleekselderij en venkel. Morgen weer, hoera!

Inmiddels begin ik er wel zeker van te worden dat ik mij ‘s middags écht een stuk energieker voel, terwijl ik dan normaal als ultiem ochtendmens een beetje inkak. Een goede motivatie om door te zetten (maar denk maar niet dat ik ooit nog maar één druppel orange flow in mijn buurt laat komen).”

‘Ik vraag me af of ik zelf al wat ga glanzen’

Cecile: “Het citroen shotje in de ochtend heeft me goed wakker gemaakt, en de Orange Glow is lekker. Ik vraag me af of ik zelf al wat ga glanzen, want zo voel ik me een paar uur later niet. Niet glanzend in ieder geval. Ik maak flauwe grappen tegen een vriendin via Facetime -zie ik er al gezond uit? Hengel naar complimentjes. Dat ik goed bezig ben. Dat het gezond is. Dat het goed is voor je eet-bewustzijn. De korte nacht heeft me ook geen goed gedaan, debet aan anderhalf uur intensief sporten in de avond en dan stuiterend in bed. Waar ben ik aan begonnen?  Ik.wil.koffie. Ik.wil.koffie. Ik.wil.koffie!

‘De derde dag is een lastige: ik heb zin in ongezonde, vette dingen’

De derde dag is dus blijkbaar een lastige dag. Het is koud, het miezert en ik heb zin in ongezonde, vette dingen. Koffie dus. Drop. Chips. Frietjes… Drank, ook lekker. Ik drink door de week nooit, of nou ja, bijna nooit, maar nu staat die fles wijn me echt aan te gluren: ben jij dit? Hahahaha. Ik schenk mijn Celery sapje in een wijnglas. Het is pas 11.00 ’s ochtends en ik ga maar een blokje om voor ik me weer achter de computer verschans.

‘Holy… Dit is pittig!’

Lunch met humus en komkommer. En dan een gember shot – in een glas warm water. Zet je schrap,  staat er in de begeleidende mail, en drink er een glas water bij. Het is jammer dat er niemand in de buurt was met een camera.  Holy! Mensen, dit is pittig! Best oké, wel heel pittig. Maar: ik heb het meteen niet meer koud. De rest van de dag is oké. Ik heb geen honger, geen zin meer in snaaien,  en de hoofdpijn van gisteren is niet meer zo erg teruggekomen.    

‘Hij eet een stapel pannenkoeken, ik drink mijn bietensapje’

Ik bak een stapel pannenkoeken met de puberzoon. Hij eet voor tien, ik drink mijn bietensapje en denk na over mijn eetgewoontes. Het valt me alleszins mee, die extra groenten zijn geen probleem en het niet meer tussendoor snaaien is ook te doen. Rond de klok van vier is normaal een gevaarlijk moment (Zout! Kaas! Chips!), maar die drang is er nu niet.  Verdrongen door het bietensapje denk ik. Benieuwd hoe de zin in koffie morgen is…”

‘Chiazaad is voor mij een no go, ik ben geen vogel’

Anita: “De dag start weer met een citroenshot. Ik doe het in lauwwarm water en drink het met een rietje. Ik vind dit een prima start van de dag en iets wat ik wel zou kunnen blijven doen. Daarna de carrot glow. Voor op de nuchtere maag voor mij wat heftig, vooral door de gember. Na ruim een kwartier staat er bananenvla op het menu. Ik moet een banaan en een appel samen met chiazaad blenderen. Chiazaad is voor mij een no go – ik ben geen vogel, haha – dus ik besluit er een fruitsalade van te maken. De helft van de frambozen die over waren van dag 1 zijn door de kinderen opgegeten maar ik heb gelukkig nog wat aardbeien. Al met al een prima ontbijtje!

Veel water en thee drinken loont

Er komt een monteur langs dus ik maak koffie. Dat ruikt wel serieus lekker. Met het koekje erbij heb ik gek genoeg minder moeite. Maar die koffie… Het is bijna tijd voor weer een sapje en intussen maak ik nog eens thee. Ik heb gelukkig veel minder hoofdpijn dus veel water en thee drinken loont.

‘Dit is het eerste sapje dat ik echt heel erg lekker vind!’

Voor de lunch maak ik een roze salade bestaande uit kikkererwten, bietjes, granaatappelpitten en wat kiemen. Er mag een dressing overheen van olie en azijn. Het ziet er prachtig uit en smaakt goed. Ik mis een beetje een crunch. Later kom ik erachter dat ik de pijnboompitjes ben vergeten. Dat had het inderdaad wel afgemaakt. Halverwege de middag staat er ook een bietensap op de planning. Dit is het eerste sapje dat ik echt heel erg lekker vind. Mijn dochter zit huiswerk te maken en moet enorm lachen om de rode tong die ik ervan gekregen heb.

‘Ik begin te wennen aan wat lichter eten’

Ik sluit de dag af met een soep van prei, tomaat en linzen. Hij is lekker maar vrij zwaar en best heftig van smaak dus ik eet er de helft van en heb daar meer dan genoeg aan. Ik begin te wennen aan wat lichter eten en voel me in ieder geval stukken beter dan op dag 1. Ik heb zowaar zin in morgen. Heel benieuwd wat die dag weer brengt.”

Lees ook hoe het onze redacteuren verging op dag 1 en 2 van de challenge:
Gezonder leven, zonder je leven rigoreus om te gooien? Wij gaan de #Saptember challenge aan!
#Saptember challenge dag 2: ‘Ik moet 2x zo vaak naar de wc’

Winnen: gratis meedoen aan #Saptember

Zie jij het ook helemaal zitten om mee te doen aan #Saptember? In samenwerking met I’M en Frecious mogen wij 7 lezeressen blij maken die gratis de uitdaging aan mogen gaan! Hoe je kans maakt? Meld je aan voor de challenge via Saptember.com én vul onderstaand formulier in om mee te doen:

Beeld | Getty Images, privé beeld

Ook interessant