Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Nieuws

#Saptember challenge dag 2: ‘Ik moet 2x zo vaak naar de wc’

saptember-challenge-dag-2-ik-moet-2x-zo-vaak-naar-de-wc.jpg

Gezonder eten, zonder super veel aan te passen aan je levensstijl? Daarvoor riepen Isa en Medina de #Saptember challenge in het leven. Ze dagen je met deze gezondheidschallenge uit om in de maand september 7 dagen lang gezonder te leven door meer groenten en fruit toe te voegen aan je dieet. O ja, en door je de fles wijn even dicht te laten en je bakje koffie over te slaan.

“Want dat is het probleem van deze tijd: we eten te weinig groenten, en drinken vaak een glaasje te veel,” legt Medina uit. Margriet gaat de uitdaging aan en probeert 7 dagen lang gezonder en bewuster te leven, met de recepten en sappen van I’M. Zelf meedoen kan ook, want we geven deze week iedere dag een #Saptember pakket weg. Hoe je kunt winnen lees je onderaan dit artikel.

Margriet gaat de #Saptember challenge aan

Maar eerst delen drie Margriet-collega’s hun #Saptember ervaring met jullie. Een week lang houden Anita Vlaar (coördinator lifestyle), Cecile van Dijck (chef reportage) en Quirine Brouwer (online redacteur) een dagboek bij.

Een sapje met de naam ‘carrot cake’

Quirine: Dag twee begon met een healthshot aloë vera gel en hoewel ik me lichtelijk zorgen maakte over deze slijmerige substantie, blijkt het echt niet zo vies te zijn wanneer je het met wat water drinkt. Daarna weer aan de bleekselderij, en halverwege de ochtend stond er een sapje genaamd ‘carrot care’ op het menu. En die was zowaar zó lekker dat ik hem met plezier opdronk. Hier zou ik best aan kunnen wennen!

‘Ik moet twee keer zo vaak naar de wc’

Nog steeds durf ik niet met zekerheid te zeggen of ik nu echt verschil voel, behalve dat ik twee keer zo vaak naar de wc moet. Maar eerlijk is eerlijk, ik voelde me tot nu toe beide dagen energiek en alert. Bovendien leek die after-lunch dip vandaag een stuk minder heftig dan normaal. Zou het door de sapjes komen? Dit ging ongeveer goed tot vier uur ’s middags, en toen begonnen de suikercravings. Ja, ik geef het toe, ik heb gezondigd en een stukje chocolade bij mijn thee genomen. Maar hé, die extra vitamines kan niemand me meer afpakken.

‘Dit shotje lijkt wel een ijsklont’

Cecile: “Waar ik bang voor was, gebeurt natuurlijk: timing van de sapjes. De aloë vera shot is er tussendoor geglipt. De shot is een ijsklont. Maar na wat schudden met warm water, lukt het: een wat vage mix en een heel klein ijsblokje aloë. Zoonlief kijkt bedenkelijk naar de batterij flesjes die ik voor morgen klaar heb staan. Wat ben jij aan het doen? Mag ik ook zo’n sapje? Het is Saptember! En nee, die zijn van mij. Ja ja. Hij pakt zijn dikke boterham met spek en omelet en vertrekt naar school. Ik stort me op de Wonder Weeds.

Ik rammel. Ik wil ook een dikke boterham. Maar de weeds en mijn smoothie helpen. Een grote pot thee mee naar ’t bureau, dag 2 is onderweg. Maar eerst de dagelijkse wandeling, ook lekker.

‘Het voordeel van thuiswerken: geen feeders (lees: collega’s) om me heen’

Het voordeel van thuiswerken in deze gekke tijd is voor mij vooral geen afleiding. Geen feeders (onze collega’s nemen altijd bergen snoep mee), geen koffierondje. Ik drink mijn Carrot Care en werk rustig door.

‘Ik voel me wat bibberig en heb hoofdpijn’

Na de lunch voel ik me toch wat bibberig en ik heb hoofdpijn. Zou dat nu echt liggen aan die ene beker koffie die ik nu niet drink? Gelukkig zorgt het shotje appelazijn dat de hoofdpijn wegtrekt -serieus!-, en een bakje nootjes maakt minder bibberig. Ik voel me weer prima. Ik moet wel heel veel naar de wc. De sapjes klinken in, zeg maar. En al dat water.  On top mijn favoriete celery sapje, en dag twee is om. Vanavond sporten. En ik heb geleerd: sapjes voor morgen staan klaar.

Smoothie met banaan, blauwe bessen, amandelmelk en notenpasta

Anita: “Dag twee begint met een Aloë Vera shot. Jeetje… Ik vond citroen echt stukken beter te doen. Dit is een soort van slijmerig. Daarna een sapje en na een kwartier komt er toch zo’n fijn moment: een smoothie met banaan, blauwe bessen, amandelmelk en notenpasta. Serieus ontzettend lekker en goed vullend ook. Voor iemand die nooit ontbijt, is dit heel erg veel, maar ik voel me er goed bij. Halverwege de ochtend mag ik nog een sapje, maar ik verheug me vooral op de lunch. Ik heb wel al sinds gister erge hoofdpijn en dat maakt het wat lastig concentreren op het werk. Ik probeer vooral veel water te drinken.

‘Heel gezellig op mijn bord, deze kleurige lunch’

De lunch bestaat officieel uit springrolls, maar ik besluit de rijstvellen te vervangen door rijstwafels. Verder laat ik alles hetzelfde. Het ziet er bont en kleurig uit. Heel gezellig op mijn bord en heel erg lekker.

‘Ik kan maar aan één ding denken: avondeten!”

In de middag mag ik een wortelachtig sapje. De gember is voor mij iets te heftig maar het is goed koud en als je het snel drinkt gaat het prima. Aan het einde van de middag heb ik afgesproken voor een fijne wandeling door het bos. Voor de zekerheid stop ik een banaan in mijn tas. Als ik rond 7 uur thuiskom kan ik maar aan 1 ding denken: avondeten! Maar er moeten nog kinderen naar bed….

Om half negen zit ik tevreden voor de tv met een heerlijk bordje Indiase kikkererwtencurry. Nog even een film afkijken en slapen. Life is good!”

Wat is een gezond voedingspatroon voor jou? Voedingsdeskundige Ralph Moorman legt uit:

Winnen: gratis meedoen aan #Saptember

Zie jij het ook helemaal zitten om mee te doen aan #Saptember? In samenwerking met I’M en Frecious mogen wij 7 lezeressen blij maken die gratis de uitdaging aan mogen gaan! Hoe je kans maakt? Meld je aan voor de challenge via Saptember.com én vul onderstaand formulier in om mee te doen:

Beeld | Getty Images, privé beeld

Ook interessant