Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Samuel Levie ging de straat op tijdens de parade voor IEDER1: ‘Het was fantastisch’

samuel-levie.jpg

Samuel Levie (33) ging eind september 2016 samen met duizenden mensen de straat op tijdens de Parade voor IEDER1. Als een van de organisatoren wil hij in deze tijd van harde woorden laten zien wat de kracht van diversiteit is.

“Ik vind mezelf niet per se idealistisch. Eerder ondernemend. Als ik zie dat er iets niet klopt, wil ik er iets aan doen. Zo raakte ik betrokken bij IEDER1, een beweging voor mensen die de verschillen in onze samenleving zien als een kracht. Het begon een jaar geleden met een mail van acteur Nasrdin Dchar, die ik via via kende. Hij schreef dat hij dacht dat er iets moest gebeuren. Hij voelde zich niet goed bij de manier waarop we in Nederland met elkaar omgaan en de angst die is ontstaan voor alles wat we niet kennen. Ik las zijn mail en wist meteen dat ik met Nasrdin mee wilde doen. Het zijn de dingen waar ik me ook zorgen over maak. Voor mij is Nederland een land waar heel veel kan en waar veel vrijheid is. Natuurlijk gaan er ook dingen niet goed, maar laten we daar dan iets aan doen. Als we allemaal bang worden en ons hoofd laten hangen, gaan we dit land niet beter of mooier maken. We kwamen met een klein groepje bij elkaar en het plan werd geboren voor een grote mars door Amsterdam: de Parade voor IEDER1. Een manier om een ander geluid te laten horen en de kracht van diversiteit te laten zien. Eind september was het zover: we begonnen te wandelen met zo’n drieduizend man en hoe verder we het centrum van Amsterdam kwamen, hoe meer mensen meeliepen. Ik herinner me dat ik vanaf de Albert Cuypmarkt mijn vriendin belde. Zij liep kilometers voor me uit, in dezelfde stoet met mensen. Het was fantastisch! De Parade heeft veel aandacht in de media gekregen. Lang niet alles was positief. Er waren veel mensen die hoopten dat het zou mislukken. Zij denken dat je met positiviteit niets opschiet, maar ik geloof dat je er verder mee komt dan met boos zijn op elkaar. Niet alleen de mail van Nasrdin, maar ook de komst van mijn dochter heeft me dit jaar aan het denken gezet. In wat voor wereld komt ze terecht? Mijn dochtertje heeft Hindoestaans bloed. Het mag niet zo zijn dat ze straks door iemand als minder Nederlands wordt bestempeld omdat ze niet blond is. Het zou niet moeten uitmaken hoe je eruit ziet of hoe je heet; ze moet zich even Nederlands kunnen voelen als ik, maar ook trots zijn op alle lagen van haar identiteit.”

interview: julie de graaf. fotografie: marloes bosch. styling: esther loonstijn. visagie: nicolette brondsted.

m53-cover

Dit is afkomstig uit de reeks ‘De kerstgedachte als levensmotto’ uit Margriet 2016-53. Lees de andere interviews op Blendle, ook kun je editie 53 nabestellen via Tijdschrift365.nl.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant