Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Heb jij een samenlevingscontract?

samenlevingscontract.jpg

SamenlevingscontractAls je gaat samenwonen, denk je niet na over de situatie die ontstaat wanneer jullie uit elkaar zouden gaan. Dat is logisch, maar niet verstandig. Want wat is van wie en waar heeft wie recht op? Een samenlevingscontract opstellen is makkelijk en geeft antwoord op vragen die je niet meer aan elkaar kunt of wilt stellen.

De Week van het Samenwonen
Aniel Autar is notaris en voorzitter van de EPN, de vereniging van notarissen die zich gespecialiseerd hebben in het samenlevingsrecht. Op zijn kantoor in Rotterdam legt Autar uit waarom de EPN en ABN AMRO de Week van het Samenwonen dit jaar voor het eerst organiseren.  Op dit moment woont een recordaantal mensen ongehuwd samen, zo’n 830.000 stellen. In de wet is eigenlijk niets geregeld voor ongehuwde stellen met betrekking tot de huur- of koopwoning, verdeling van vermogen, pensioen-  en erfrecht. ‘We willen met deze week onder meer bereiken dat mensen met elkaar in gesprek gaan over hun financiën. Dat het onderwerp niet langer taboe is. Dat je weet wat er bij de ander speelt. Dat je, als de ander komt te overlijden of jullie uit elkaar gaan, niet voor verrassingen komt te staan.’

Bij scheiden en overlijden
In zijn notarissenpraktijk komt Aniel Autar regelmatig schrijnende, maar ook herkenbare, gevallen tegen. Hij maakt een onderscheid tussen het scheiden en het overlijden van de partners. In de eerste situatie ziet Autar vaak het probleem ontstaan dat er onduidelijkheden zijn over de investeringen die in de loop van de tijd zijn gedaan door de partners onderling. Bijvoorbeeld de aanschaf van spullen of een extra financiële bijdrage wanneer de ene partner krap zit of minder is gaan werken voor het gezinsbelang. Zonder samenlevingscontract is het dan bijna onmogelijk om te onderscheiden wat van wie is en wie waar recht op heeft.

Als een van de partners komt te overlijden en er is niks geregeld, ontstaan er weer andere problemen. Autar schetst de waargebeurde situatie waarbij een jong stel na het kopen van een woning op vakantie ging. De man komt daar te overlijden en de vrouw wil graag in de woning blijven wonen. Ondanks de aanbeveling van Autar besloot het stel indertijd af te zien van een samenlevingscontract en vervolgens moest de vrouw om tafel met de schoonfamilie. Zonder een samenlevingscontract krijgt de achtergebleven partner bovendien in de meeste gevallen niet het partnerpensioen.

Meer informatie over het samenlevingscontract
Veelvoorkomende problemen waar één oplossing voor is: leg jullie relatie en administratie vast in een samenlevingscontract. Maak een afspraak met een notaris en bespreek jullie mogelijkheden. De EPN heeft samen met de Consumentenbond een informatieboekje uitgebracht over het samenlevingscontract. Van 24 juni tot 18 september krijg je dit boekje gratis als je bij ABN AMRO een gezamenlijke rekening opent.

Ook interessant