Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Rutte ziet het somber in: ‘Mogelijk pas half mei versoepelingen’

mark-rutte-ziet-het-somber-in-mogelijk-pas-half-mei-versoepelingen.jpg

Op 28 april op een terrasje neerstrijken lijkt er niet in te zitten. De versoepelingen van de coronamaatregelen worden mogelijk uitgesteld, heeft demissionair minister-president Rutte vanochtend gezegd. Het zou zelfs kunnen dat de eerste stap in de versoepelingen pas half mei plaatsvindt.

Als de besmettingscijfers tijdens het Catshuis-overleg dit weekend nog geen dalende trend laten zien, wordt de genoemde datum van 28 april nu weer geschrapt. Stap één van het nieuwe openingsplan dat drie dagen geleden gepresenteerd werd, loopt dan dus al vertraging op.

Terrassen en winkels open

Het plan was om op 28 april de avondklok te schrappen en de buitenterrassen van de horeca te heropenen. Ook de winkels in de detailhandel zouden hun deuren weer mogen openen voor klanten zónder afspraak. Maar het lijkt er nu op dat we er sterk rekening mee moeten houden dat dat helaas nog even niet gaat gebeuren. Mark Rutte zag het vrijdagochtend nog somber in, kijkende naar de besmettingscijfers.  

Geen onverantwoorde dingen

“We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen”, zei de demissionair premier vanochtend, meldt NOS. Hoewel de datum van 28 april met potlood in zijn agenda staat, lijkt hij er momenteel niet vanuit te gaan dat het die datum gaat worden. “We bekijken het van week tot week en daarbij is de situatie in de ziekenhuizen bepalend”, zei Rutte. En kijkend naar die getallen, zit een openstelling van winkels en horeca er nog even niet in.

Lees ook:
Wat weten we nu over de Braziliaanse P1-coronavariant?

Versoepelingen halverwege mei

Als die versoepelingen in april niet door kunnen gaan, zullen we volgens hem nog even geduld moeten hebben: misschien zelfs wel tot half mei. In het gesprek vanochtend noemde de bewindsman 3 of 6 mei als mogelijke data. “En anders is de eerstvolgende datum 13 mei”, voegde hij toe.

Evenveel besmettelijken als tijdens eerste golf

Volgens Mark Rutte lopen er op dit moment ongeveer 160.000 mensen rond die het virus kunnen overdragen. “Dat zijn evenveel besmettelijken als tijdens de eerste golf. Echt heel veel dus.” Er liggen zo’n 800 mensen die besmet zijn met het coronavirus op de intensive care, terwijl er daar slechts 1100 tot 1200 bedden zijn. Om te zorgen dat mensen die (onverhoopt) een auto-ongeluk of hartaanval krijgen óók een plekje op de ic kunnen krijgen, zullen we volgens de demissionair premier de maatregelen mogelijk langer moeten blijven volgen.  

Bron | NOS
Beeld | ANP Foto

Ook interessant