Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Rutte roept op om écht thuis te blijven: ‘Dit weekend wordt cruciaal’

mark-rutte.jpg

Premier Mark Rutte heeft tijdens zijn wekelijkse persconferentie opnieuw iedereen met klem opgeroepen om dit weekend zo veel mogelijk thuis te blijven. Hij wil liever geen lockdown, maar dit weekend is volgens hem cruciaal in wat er verder gaat gebeuren met het coronavirus in Nederland.

Nadat het advies om afstand te houden vorig weekend door velen in de wind werd geslagen, nam het kabinet een aantal maatregelen. Zo zijn er strengere regels opgelegd en ook boetes ingesteld voor mensen die toch met groepen op straat gaan of te weinig afstand houden.

‘Blijf thuis’

Omdat er erg mooi weer voorspeld is, snapt Rutte dat veel mensen geneigd zijn om er dit weekend op uit te trekken. Naar het strand, bos, park… Toch adviseert hij mensen om dit niet te doen. “Ik snap hoe ingrijpend het is, maar mijn oproep blijft: blijf thuis.” Rutte gaf eerder al aan dat als er niet geluisterd zou worden, een volgende stap een volledige lockdown zou zijn. Maar toch wil hij hier het liefst niet aan. In die zin, is komend weekend dan ook cruciaal.

Nu al kentering

De premier vertelde wel dat hij tot zijn vreugde nu al ‘een kentering’ ziet. Meer mensen houden afstand of blijven binnen, stelt hij. “Je merkt ook dat het rustiger is op straat, de politie merkt dat ook. Er is echt een verschil tussen voor en na het vorige weekend, dus ik vertrouw op het gezonde verstand van mensen. Weet ook dat er gehandhaafd kan worden nu. Maar laat het niet zo ver komen. Houd je er zelf aan.”

Goede hoop

De premier wil niet speculeren over wat er gaat gebeuren als zijn oproep toch genegeerd wordt. “Dat zijn ‘als-dan-vragen’ waar ik niet op in wil gaan. Maar ik heb echt goede hoop.”

Meer lezen over het coronavirus?

Krijg je je geld terug als je vakantie wordt gecanceld door het coronavirus?

Het coronavirus is aangetroffen in rioolwater, hoe gevaarlijk is dit?

Waarom er vooral veel 50-minners met het coronavirus op de intensive care liggen

Waarom het juist níet slim is om nu te hamsteren voor het coronavirus

Waarom het coronavirus minder dodelijk is voor vrouwen dan voor mannen

Zo lang duurt het (waarschijnlijk) nog totdat er een vaccin is tegen het coronavirus

Dit vergoedt je zorgverzekering als je besmet raakt met het coronavirus

Veel besmettingen met coronavirus, maar hoeveel mensen zijn genezen?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant