Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Rutte reageert op rellen van afgelopen weekend: “Wat bezielt deze mensen?”

rutte-over-rellen-wat-bezielt-deze-mensen-margriet.jpg

Premier Mark Rutte heeft met afschuw gereageerd op de rellen van afgelopen weekend. “Het is ontoelaatbaar. Elk normaal mens kan hier alleen met afschuw kennis van nemen. Wat bezielt deze mensen?” zo vroeg hij zich hardop af.

Volgens Rutte was er sprake van ‘crimineel geweld’ dat ‘niets te maken heeft met strijden voor de vrijheid’.

“Adequaat optreden van politie”

De demissionair premier benadrukte ook dat het merendeel van Nederland zich afgelopen weekend wél goed aan de avondklok heeft gehouden en aan de andere maatregelen. Ook liet hij weten veel respect te hebben voor burgemeesters, politie en journalisten. “De politie heeft zeer adequaat opgetreden, op alle plekken.”

Premier Rutte: “Gedrag is onacceptabel”

Nederland heeft een rumoerig weekend achter de rug. Het begon allemaal op zaterdag, toen de avondklok voor het eerst in ging. In Urk vonden rellen plaats en werd onder andere een GGD-teststraat in brand gestoken. Er moest uiteindelijk een noodbevel worden afgegeven en extra politie worden ingezet. Rutte noemt het gedrag van de relschoppers in Urk ‘onacceptabel’. In Rotterdam vonden er demonstraties plaats tegen de avondklok en werden er tientallen boetes uitgedeeld. Ook in het Limburgse Stein werd er geprotesteerd en zelfs met vuurwerk gegooid. De ME moest hier uiteindelijk ingrijpen.

Plunderingen in winkels

Zaterdag was het opnieuw raak, toen er rellen uitbraken in Amsterdam en Eindhoven rond demonstraties tegen de coronamaatregelen. In Eindhoven werd in de binnenstad op grote schaal vernielingen aangericht. Ook werden er winkels bij het station geplunderd. De politie moest uiteindelijk traangas inzetten om de relschoppers weg te jagen.

“De avondklok blijft nodig”

Volgens Rutte heeft het geweld van afgelopen weekend totaal geen invloed op de huidige maatregelen. “De avondklok blijft nodig. Het is het virus dat ons de vrijheid afneemt.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | NOS, Twitter
Beeld | ANP

Ook interessant