Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Rutte: ‘Niet-noodzakelijke reizen niet verboden maar wel ronduit asociaal’

rutte-niet-noodzakelijke-reizen-niet-verboden-maar-wel-ronduit-asociaal.jpg

Premier Mark Rutte benadrukte donderdagavond na een overleg met andere EU-collega’s nogmaals dat het níet de bedoeling is dat mensen nog op vakantie gaan. Hoewel er gisteren ook werd bepaald dat niet-noodzakelijke reizen niet verboden zullen worden door EU-landen, noemt Rutte ze wel ‘ronduit asociaal’.

Mensen die er in deze tijd nog voor kiezen om een plezierreisje te plannen of op skivakantie te gaan, nemen volgens Rutte het risico dat ze het virus importeren.

Ontmoedigen van niet-noodzakelijek reizen

Volgens Rutte is het met de nieuwe, meer besmettelijke mutaties van het coronavirus onverantwoord om op reis te gaan. “Dat kun je gewoon niet maken.” Hoewel andere landen het volgens hem belangrijk vinden om niet-noodzakelijke reizen te ontmoedigen, is dit in Europa juridisch simpelweg niet te regelen.

Lees ook:
Dit betekenen de kleurcodes en het bijbehorende reisadvies rondom corona

Geen nieuwe besluiten

Er is echter wel een kans dat landen bij verslechtering van de situatie hun grenzen sluiten met andere EU-landen. Hierop zinspeelde de Duitse bondkanselier Angela Merkel ook al eerder. Bij het nieuwe overleg vielen volgens Rutte geen nieuwe besluiten. Dit betekent dat een Europees ‘vaccinatiepaspoort’ er ook voorlopig niet in zit.

Vaccinatiepaspoort

Griekenland liet eerder nog weten ze een vaccinatiepaspoort wel zien zitten. Mensen die dan kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt tegen corona, zouden dan vrij door Europa moeten kunnen reizen. Dit voorstel werd gisteravond ook besproken, maar hier is dus nog niks uitgekomen.

Avondklok

Donderdagavond werd ook bekend gemaakt dat de avondklok er vanaf zaterdag gaat komen, alleen dan wel een half uurtje later. Een meerderheid van de Kamer heeft het voorstel van D66 gesteund om de regel pas om 21.00 uur in te laten gaan. De eindtijd van 04.30 blijft wel staan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTL Nieuws
Beeld | ANP

M05

Margriet 05 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: de leukste hobby’s voor binnen, 7x zelfmaken (van vest tot tas), een interview met minister Carola Schouten, rondkomen met minder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant