Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

RSI-klachten door thuiswerken? Fysiotherapeuten luiden de noodklok

rsi-klachten-door-het-thuiswerken.jpg

Dat de combinatie van je eettafel en normale stoel niet kan tippen aan een bureaustoel en werkblad die perfect op elkaar afgesteld staan, dat had je zelf waarschijnlijk ook al door. Het tijdelijke thuiswerken lijkt misschien vooral te bestaan uit een paar kleine ongemakken, maar fysiotherapeuten spreken toch hun zorgen uit. Sinds zij weer open zijn zien zij aanzienlijk veel meer RSI-klachten bij hun cliënten door al dat thuiswerken. 

Ook zo’n last van een stijve nek en rug? Je bent absoluut niet de enige. En het komt lang niet allee door een verkeerde houding en werkplek.

Veel meer RSI-klachten door het thuiswerken

Thuiswerken: het leek een tijdelijke oplossing, maar de kans is groot dat we het voorlopig nog wel een tijdje zullen blijven doen. Zeker als je dacht dat je hooguit een maandje vanaf je keukentafel aan de slag moest, zul je nog geen dure bureaustoel of andere hulpmiddelen hebben aangeschaft. Dat kleine beetje pijn in je schouders of een stijve nek na acht uur lang in een verkeerde houding te hebben gezeten lijken misschien onschuldig. Toch melden fysiotherapeuten dat zo’n tachtig procent van hun cliënten door het thuiswerken met RSI-klachten loopt. Dat is toch een stuk meer dan het normale aantal, dat tussen de vijftig tot maximaal zestig procent ligt. Genoeg reden om je werkplek toch eens onder de loep te nemen.

Juiste houding

Pijn in je polsen, armen, schouders, nek en rug worden ook wel kans-klachten genoemd. Het is vooral te wijten aan een verkeerde werkhouding. Bij pijn is het daarom verstandig om je RSI-klachten serieus te nemen en bijvoorbeeld langs te gaan bij de fysio. Het is namelijk goed te behandelen als je er niet te lang mee blijft lopen. Daarnaast kun je je thuiswerkplek iets comfortabeler maken door toch te investeren in een fijne bureaustoel. Ook helpt het om je laptop op ooghoogte te plaatsen, bijvoorbeeld door een stapel boeken. En bijvoorbeeld een los toetsenbord en externe muis te gebruiken. Probeer daarnaast om voldoende te bewegen, niet alleen van de keuken en terug, maar maak bijvoorbeeld in je pauze een klein ommetje. Of probeer een poosje staand te werken. Acht uur lang in dezelfde houding blijven versterkt de kans op meer RSI-klachten door het thuiswerken. 

Lees ook
Fijn thuiswerken doe je met déze 7 tips voor de perfecte thuiswerkplek

Meer RSI-klachten door stress en slechte nachtrust 

Naast dat je thuis niet in een ideale werkomgeving zit, heeft de wisseling van kantoor naar thuis nog een ander effect. Zo zorgt de toename van stress tijdens het thuiswerken, bijvoorbeeld doordat je kinderen meer thuis zijn en je sneller afgeleid bent door klusjes of je partner, ook voor meer RSI-klachten. Dat legt Erik Versluis, eigenaar van een fysiotherapie praktijk, aan RTL Nieuws uit. Daarnaast hebben veel mensen last van dat ze slechter slapen door de coronacrisis en bewegen ze minder. Ook dat kan leiden tot een toename van dit soort kans-klachten. 

Zorgplicht van de werkgever

Helaas zijn stress en slaapproblemen niet net zo makkelijk te verhelpen als een juiste werkhouding. Dat zul je dus vooral zelf moeten aanpakken. Maar wat je thuiswerkplek betreft, heeft een werkgever een zogeheten zorgplicht. Wat dat precies inhoudt is een redelijk grijs gebied, maar het gaat erom dat de werkgever moet zorgen dat de risico’s tijdens werk voor een werknemer zo laag mogelijk zijn. Dat kan dus zijn doordat je een bureaustoel, externe muis of los toetsenbord van werk (vergoed) kunt krijgen, zodat je minder risico loopt op lichamelijke klachten. Of dat je bijvoorbeeld op een veilige manier toch op kantoor kunt werken als je thuis niet goed aan de slag kunt. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Voice Uitdaging

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant