Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Rozengeur maakt het makkelijker om dingen te onthouden, zélfs slapend

rozengeur-maakt-het-makkelijker-om-dingen-te-onthouden-zelfs-slapend.jpg

We wisten al dat etherische oliën en wierook onze slaap kunnen verbeteren én ons kunnen helpen met het onthouden van belangrijke informatie. Maar nieuw onderzoek toont nu aan dat rozengeur beide kwaliteiten kan combineren.

Je slaapt met die geur niet alleen ontzettend lekker, maar het is ook ontzettend goed voor je geheugen waardoor je dingen beter kan onthouden. Zelfs wanneer je het brandt wanneer je ligt te slapen. Moet je iets belangrijks onthouden? Zet vanavond dan wat rozenolie op je nachtkastje.

Studeren met rozengeur

De studie, die gepubliceerd werd in Scientific Reports, liet een groep studenten rozenwierook branden tijdens het studeren én terwijl ze sliepen. Een andere groep had alleen de rozengeur in de buurt tijdens het studeren, maar niet toen ze sliepen. De derde groep studeerde dezelfde informatie voor hetzelfde aantal minuten, maar dan zonder de geur van rozen.

Betere prestaties

De studenten die tijdens het studeren én slapen de rozengeur geroken hadden, deden het opvallend beter dan de andere studenten. Ze hadden maar liefst 30 procent meer kans om alle antwoorden te weten. 

Lees ook: Dit is de beste manier om iets te onthouden (vooral als je al wat ouder bent)

Informatie verwerken

Eerder wetenschappelijk onderzoek liet al zien dat er een verband is tussen geuren en het beter onthouden van dingen, maar die connectie werd alleen gelegd als we wakker waren. Nu weten we dus dat we zelfs slapend ons geheugen kunnen trainen om meer te onthouden, als we maar rozengeur ruiken. Volgens de onderzoekers maakt de specifieke geur de verwerking van informatie makkelijker voor onze hersenen, waardoor we het ons later beter kunnen herinneren. 

Onthouden

Dus heb jij net een lange speech uit je hoofd geleerd, gestudeerd voor een belangrijk examen of moet je iets anders belangrijks onthouden? Zet dan vanavond voor je gaat slapen iets met rozengeur naast je bed, en je zult het morgenochtend nog précies weten. 

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws, Scientific Reports
Beeld | iStock

Ook interessant