Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoe werkt het rouwproces bij jongeren?

rouwen-jongeren.png

– Advertorial –

Als er iemand overlijdt in je omgeving, zorgt dat voor veel verdriet. Ook bij jongeren. Hoe ga je als ouders met het verdriet van je kind om? Een lastig onderwerp… 

Het is onze natuurlijke reactie onze kinderen te willen beschermen tegen de dood en pijn. We willen hen er ver vandaan houden. Maar zo zit het leven niet in elkaar. Ook  jongeren ontkomen niet aan verlies. Ook zij moeten afscheid nemen. Dat begint al vanaf jonge leeftijd in het klein, bij het overlijden van bijvoorbeeld een huisdier.

Confrontatie met verlies

Daarom is het belangrijk om kinderen vanaf een jonge leeftijd al vertrouwd te maken met afscheid nemen, verlies en de dood. In het dagelijkse leven zijn er genoeg momenten, die je kunt gebruiken om een kind daarmee om te leren gaan. Opa’s en oma’s komen te overlijden en kinderen krijgen vaker te maken met verdriet om het overlijden van een dierbare. Als er nooit met een kind op jonge leeftijd is gesproken over wat ‘dood zijn’ is, is het voor dit kind op latere leeftijd moeilijker te begrijpen als het plotseling met een verlies wordt geconfronteerd.

Omgaan met emoties

Net zoals volwassenen, reageert ook ieder kind anders op een verlies. De een wil er graag over praten, terwijl de ander zich terugtrekt. Zeker in de puberfase kunnen kinderen soms moeilijk omgaan met alle emoties die bij het verlies komen kijken. Jongeren beseffen maar al te goed dat een overleden dierbare nooit meer terugkomt waardoor het gevoel van gemis, leegte en verdriet vaak overheerst. Omdat jongeren juist in een levensfase zitten waarin imago belangrijk is, willen zij hun kwetsbaarheid en ware verdriet niet tonen. Ze gaan liever op in de massa en praten er niet over.

Uit onderzoek van Monuta is gebleken dat jongeren die in een rouwproces zitten ook meer moeite hebben met de schooltaken. Ze hebben concentratieproblemen en halen vaak lagere cijfers.

>> Monuta wil ouders graag helpen bij het omgaan van jongeren in een rouwproces en heeft daarom Evenstilstaanbij.nl in het leven geroepen. Hier kun je informatie vinden over jongeren en rouw, je aanmelden voor een lezing en online seminar, praten met lotgenoten, boeken en troostmiddelen bestellen en ter herinnering aan je dierbare een ster maken en deze aan de Sterrenhemel plaatsen. 

Goed om te weten: op 16 december om 20.00 uur organiseert Monuta een online seminar waarin wordt stilgestaan bij het onderwerp jongeren en rouw. Anita Witzier gaat dan in gesprek met rouwdeskundige Leoniek van der Maarel. Zij geeft tips over hoe je jouw kind kunt bereiken als je ziet dat zij/hij het moeilijk heeft met haar/zijn emoties. 

Ook interessant

Advertisement