Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Kabinet komt met deze routekaart voor de versoepeling van de coronamaatregelen

dit-is-de-routekaart-voor-de-versoepeling-van-de-maatregelen.jpg

De besmettingsaantallen blijven schommelen en het RIVM vreest voor de Britse variant van het coronavirus. Toch wil het kabinet alvast perspectief bieden van hoe we straks de lockdown weer uitkomen. En daarvoor is een voorlopige speciale routekaart voor de versoepeling van de coronamaatregelen opgesteld.

Van scholen, winkels, horeca openen tot de avondklok afschaffen: dit kunnen we van de routekaart verwachten. 

Routekaart voor de versoepeling van de coronamaatregelen

Hoewel we tot ten minste 9 februari nog in lockdown zitten inclusief een avondklok wil het kabinet licht aan het einde van de tunnel bieden. En dat doen ze met een speciale routekaart voor de versoepeling van de coronamaatregelen. Stapsgewijs zullen steeds meer strenge maatregelen worden teruggedraaid en panden hun deuren mogen openen. Volgens een interne notitie die NRC heeft ingezien vindt het kabinet dit stappenplan nodig omdat er behoefte is aan ‘een perspectief en een helder verhaal over hoe de samenleving langzaam heropend zal gaan worden’. 

Het stappenplan 

De routekaart voor de versoepeling van de coronamaatregelen bestaat uit vijf stappen. Allereerst mogen de scholen hun deuren weer openen. Vervolgens wordt de avondklok afgeschaft en daarna kan het openbare leven weer langzaam opstarten. Dat houdt in dat onder andere het hoger onderwijs, winkels, musea, pretparken, dierentuinen weer open mogen. Ook horeca mag de deuren weer openen, maar wel voor maximaal dertig gasten. Volgens NRC zal vervolgens ook werken op kantoor weer meer worden toegestaan. 

Lees ook: ‘Een op de acht Nederlanders beschermd tegen coronavirus door antistoffen’

Niet definitief

Deze routekaart is volgens het AD nog niet onze definitieve weg uit de crisis, maar hij wordt aanstaande vrijdag nog in de ministerraad behandeld. Zo lijken leden van het OMT liever iets langer te willen wachten met versoepelen en dan in één keer meerder maatregelen aanpassen, terwijl het kabinet ook wil dat het OMT kijkt naar stapsgewijs versoepelen. Daarnaast is het volgens NRC afhankelijk van de verspreiding van het coronavirus wanneer de routekaart ingaat. Op dit moment staat Nederland nog op niveau ‘zeer ernstig’, dus de versoepelingen zullen voorlopig nog wel even op zich laten wachten. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.          

Bron | AD, NRC
Beeld | Getty Images

Margriet 06 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom je nooit écht loskomt van je moeder, Marijke (60) kreeg een hersenbloeding, neem je medicijnen eens onder de loep, dít dieet past bij je en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant