Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

We delen massaal foto’s van rood stempotlood en één ding valt op

rood-stempotlood.jpg

Wie dacht dat er overal in Nederland gebruikt wordt gemaakt van een universeel rood stempotloodje, komt bedrogen uit. Op Twitter deelden verschillende mensen een foto van hun potlood, en wat blijkt? Ze verschillen per gemeente, en op sommige potloden staat zelfs een boodschap.

Mocht jij het stempotlood dit jaar mee naar huis nemen?

Het ene rode potlood is het andere niet

Nu we geen stemfie (oftewel een selfie in het stemhokje) meer mogen maken, delen mensen massaal foto’s van de buitenkant van (bijzondere) stemlocaties én onze stempotloden. En wat blijkt, uit een rits kiekjes van die rode potloden op Twitter? Ze verschillen nogal. Waar de een egaal rood is, prijkt er op de ander een tekst als ‘uw stem telt’ of ‘ik heb gestemd’, of de naam van de gemeente of het potloodmerk.

Stempotlood meenemen

Normaal gesproken ligt er een rood stempotlood vast aan een ketting in het stemhokje. Elke stemmer gebruikt dat dan. Maar met het oog op corona, krijgt iedereen dit jaar een eigen potlood. Na elk gebruik wordt het potlood ontsmet. Maar in sommige gemeenten mag je ‘m dit jaar ook mee naar huis nemen. Wist je trouwens dat je ook zelf een potlood, pen of stift mee mag nemen om mee te stemmen, zolang ‘ie maar rood is?

Waarom stemmen we met een rood potlood?

We hebben in Nederland niet altijd met een rood potlood gestemd. Tot 1917 gebeurde dit nog met een zwart potlood. Maar met de invoering van een nieuw kiesstelsel dat jaar, kwamen er veel meer kandidaten op de stemlijst te staan. Je kunt je vast voorstellen dat het voor de stemmentellers lastig is om de stemmen er snel uit te pikken als zowel het ingekleurde bolletje als alle tekst eromheen zwart is. Daarom is er dus voor rood gekozen. Waarom niet voor blauw, paars of oranje? Omdat er sinds 1917 eigenlijk nooit met een andere kleur gestemd is. Stem je niet met rood, dan is je stem ook niet geldig.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Twitter, MAX Vandaag
Beeld | Getty

Voice Uitdaging

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant