Nieuws

Last van rode bultjes op je billen? Dít kun je eraan doen

bultjes-billen.jpg

Puistjes zijn altijd vervelend, maar op je billen kunnen ze éxtra vervelend zijn. Tijdens het zitten gaan de bultjes irriteren, waardoor je alleen nog maar meer puistjes krijgt. Gelukkig kun je zelf het nodige doen om dit te voorkomen.

De bultjes op je billen worden namelijk veroorzaakt door folliculitis, een ontsteking van de haarzakjes.

Lichaam en gezicht

Zo’n ontsteking ontstaat door irritatie, een infectie of slecht uitgegroeide haarzakjes. Het kan dus op je hele lichaam voorkomen. Toch zul je deze bultjes eerder op je billen zien dan op je gezicht: hier heb je namelijk meer haar zitten en deze zone wordt meer onder druk gezet. Door veel te zitten, treed er wrijving op. Hierdoor kunnen de haarzakjes sneller gaan ontsteken. Probeer daarom regelmatig op te staan.

Natte, zweterige kleren aanhouden na het sporten

Een andere oorzaak van deze bultjes, is wanneer je na het sporten niet gelijk gaat douchen en schone kleding aantrekt. Hierdoor kan het zweet namelijk over je poriën opdrogen en dat leidt tot irritatie of ontsteking van de haarzakjes. Daarnaast kan het helpen om je kledingkeuzes eens onder de loep te nemen. Sporten in een synthetische legging kan bijvoorbeeld ook de bultjes verergeren. Probeer in plaats daarvan voor een katoenen variant te gaan.

Ondergoed langer dan een dag dragen

Misschien klinkt het vanzelfsprekend, maar regelmatig van ondergoed wisselen is cruciaal. Oud ondergoed vangt een hoop zweet en olie op, wat acne kan verergeren. Trek daarom elke dag een schoon setje aan.

Nauwsluitende kleding

Hoe goed je er ook uit ziet in je skinny jeans, het is misschien niet de beste kledingkeuze als je acne op je billen wilt voorkomen. Nauwsluitende kleding veroorzaakt wrijving op je huid en daarnaast houdt het zweet en olie vast tegen je rug. Hierdoor kunnen die haarzakjes sneller gaan ontsteken, met als gevolg dat er meer bultjes op je billen ontstaan.

Huidverzorging

Helpen deze tips niet? Dan kun je ook eens op zoek gaan naar bijpassende huidverzorging. Zoals een acne-cleanser of een product dat één van deze ingrediënten bevat: salicylzuur, benzoylperoxide of vitamine A-zuur. Iets wat je vooral níet moet doen, is de huid rondom je billen gaan scrubben. Hiermee maak je de irritaties alleen maar erger. Nog een belangrijke tip: probeer je billen zo min mogelijk te scheren.

Bron | HLN.be |Womenshealthmag |
Foto | iStock |

Ook interessant