Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Roaring twenties’ na coronapandemie? Hoogleraar voorspelt van wel

hoogleraar-voorspelt-roaring-twenties-na-coronapandemie.jpg

Gaan we, net als na de Spaanse griep een eeuw geleden, ook na de coronapandemie weer een roaring twenties beleven? Waarschijnlijk wel, voorspelt Nicholas Christakis, sociaal epidemioloog aan de Amerikaanse Yale-universiteit.

Na zijn historische studies heeft hij ook nog een hoopgevende conclusie: aan elke pandemie komt een einde.

Roaring twenties

De roaring twenties, zo worden de jaren twintig uit de vorige eeuw vaak genoemd. Een roerige, uitbundige tijd net na de Spaanse griep-pandemie. Welvaart steeg, mensen gingen op zoek naar sociale interacties én feestten er wat op los in hun zwierige korte jurkjes. Een groot contrast met hoe we er nu bij zitten, in het eerste jaar van de twintigerjaren van deze eeuw. Het coronavirus is nu ongeveer een jaar onder ons, en heeft wereldwijd grote gevolgen gehad. Op economisch vlak, maar ook op sociaal gebied. Reizen, feesten, afspreken met vrienden: het zit er allemaal even niet in.

Niet de eerste pandemie

Maar dat we nu middenin de coronapandemie zitten, betekent niet dat we in de 21e eeuw geen roaring twenties krijgen. Sterker nog: sociaal epidemioloog Nicholas Christakis voorspelt dat we júist weer zo’n uitbundige tijd in zullen gaan. Het is natuurlijk niet de eerste pandemie die de wereld doormaakt, zegt de hoogleraar. “Grootschalige epidemieën zijn niet nieuw voor de mens. Ze zijn gewoon nieuw voor óns.” En daarom is er ook goed te voorspellen hoe mensen reageren tijdens en na zo’n pandemie. Tijdens een pandemie worden mensen bijvoorbeeld religieuzer, zegt Christakis in The Guardian. “Daarnaast worden ze ook spaarzaam met geld en nemen ze minder risico’s. Al die dingen zien we nu, maar zagen we in de vorige eeuwen ook al tijdens grote epidemieën.” Ook zakt tijdens elke epidemie de economie in elkaar.

Hoopvolle les

Maar uit de studie van eerdere epidemieën en pandemieën kunnen we volgens onderzoeker Christakis ook heel wat leren. De belangrijkste en meest hoopvolle les? Dat aan elke pandemie een einde komt, dus ook aan de huidige coronacrisis. En daarna volgt een bijzondere periode, waarin we massaal op zoek gaan naar sociaal contact. “We zullen zien dat er een omkering is van alle trends die noodgedwongen plaatsvonden tijdens de coronacrisis”, voorspelt Christakis. Mensen zullen dus minder religieus worden, meer investeren in hun sociale leven, meer geld uitgeven én waarschijnlijk seksueel losbandiger worden. Klinkt als de roaring twenties, toch?

Nog even geduld voor roaring twenties

Al zullen we nog wel even geduld moeten hebben, zegt de sociaal epidemioloog. Volle cafés, de wereld over reizen, feestjes, we moeten er nog even op wachten. Nog tot zeker 2024 zullen we volgens Christakis duidelijke gevolgen van het coronavirus merken. Eerst moeten de coronavaccins hun werk doen en moet de samenleving herstellen van de socio-economische opdonder. Maar daarna kan het feest volgens Christakis echt losbarsten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | The Guardian, AD
Beeld | Getty Images

Ook interessant