Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

RIVM-onderzoek: ‘Gros van mensen met coronasymptomen doet gewoon boodschappen’

rivm-onderzoek-steeds-meer-mensen-houden-niet-voldoende-afstand.jpg

Nederlanders blijken het steeds lastiger te vinden om voldoende afstand te houden van elkaar. Niet alleen op straat of in de supermarkt lukt dat niet meer goed, ook met vrienden en familie komen we steeds vaker samen zonder de anderhalve meter afstand te houden. Dat zegt het RIVM op basis van onderzoek.

Voor het coronagedragonderzoek heeft het RIVM ruim 50.000 mensen in Nederland ondervraagd. Samen met de GGD’s doet het instituut sinds april onderzoek naar hoe de gedragsregels nageleefd worden.

28 procent houdt afstand

Afstand houden vinden we steeds lastiger, blijkt dus duidelijk uit de enquête. Slechts 28 procent van de deelnemers zegt zelden tot nooit te dicht bij vrienden of familie te komen. Bij de eerste meting eind april, lag dat percentage nog op 63 procent van de deelnemers.

Ook zegt ongeveer de helft van de ondervraagden in het onderzoek van het RIVM dat hij of zij in de afgelopen week op een drukke plek geweest is waar geen anderhalve meter afstand gehouden kon worden. Vooral boodschappen doen blijkt een probleem te zijn. Ook bij bezoekjes aan restaurants, cafés of culturele gelegenheden dalen de percentages van mensen die anderhalve meter afstand houden. Het RIVM benadrukt dat juist dit ook de plekken zijn waar momenteel veel nieuwe besmettingen plaatsvinden.

Testbereidheid

Bij klachten die kunnen wijzen op het coronavirus, zoals een loopneus, kortademigheid of hoesten, zijn iets meer mensen bereid zich te laten testen. Toch is de testbereidheid nog altijd klein: slechts 19 procent van de deelnemers met dit soort gezondheidsklachten heeft zich in de afgelopen drie weken laten testen. Dat is wel iets meer dan bij de vorige meting; toen was dat 13 procent. Wel zegt ongeveer driekwart van de mensen zónder klachten dat zij zich willen laten testen als ze wel coronasymptomen ontwikkelen.

Lees ook
Zorgwekkend: verspreiding van coronavirus in Nederland neemt weer toe

Thuisblijven met klachten

Thuisblijven met klachten is ook nog altijd een moeilijk punt, blijkt uit het onderzoek van het RIVM. Bijna negentig procent van de mensen met klachten heeft minimaal één keer boodschappen gedaan. Ook is 63 procent op bezoek gegaan bij vrienden of familie, en ging bijna de helft gewoon naar het werk.  

Coronaregels

Driekwart van de mensen staat echter wel achter de maatregelen die de overheid genomen heeft om verspreiding van het virus in te perken. Vooral het schudden van handen blijkt makkelijk na te leven te zijn, want 98 procent zegt geen handen meer te schudden. Het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer kan overigens op veel minder steun rekenen: 43 procent van de ondervraagden denkt dat dit zinvol is.

Minder eenzaamheid

Er is duidelijk sprake van minder eenzaamheid in de laatste weken. Bij de eerste meting in april – toen de coronaregels nog een stuk strenger waren – bleek dat zeventig procent van de deelnemers aan het onderzoek van het RIVM zich eenzaam voelde. In de meest recente ondervragen is dat nog 46 procent.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM
Beeld | Getty Images

Margriet 32 ligt in de winkel! In dit nummer vind je onder andere een uitgebreid interview met powervrouw Bibian Mentel, acht Japanse puzzels, een dossier oud en jong; wat kunnen we van elkaar leren? en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant