Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Voorzichtig hoopvol nieuws: voor deze twee veiligheidsregio’s is het risiconiveau omlaag gegaan

risiconiveau-voor-twee-veiligheidsregios-weer-omlaag.jpg

Het is de eerste aanpassing op de risicokaart sinds 19 december: voor de twee veiligheidsregio’s IJsselland en Gelderland-Midden is het risiconiveau voor het eerst omlaag bijgesteld. Het aantal nieuwe coronagevallen is daar dusdanig gedaald dat het hoogste niveau ‘zeer ernstig’ niet meer van toepassing is. 

Voor het eerst sinds maanden kleurt de risicokaart niet meer vuurrood. 

Risiconiveau voor twee veiligheidsregio’s weer omlaag 

Het is voorzichtig hoopvol nieuws in de goede richting: IJsselland en Gelderland-Midden zijn de eerste twee veiligheidsregio’s die risiconiveau ‘zeer ernstig’ af zijn. In Gelderland-Midden zakt het niveau van het vierde en hoogste niveau naar het derde niveau ‘ernstig’. IJsseland gaat nog een stapje verder en komt op risiconiveau twee ‘zorgelijk’ te staan, door de daling van het aantal nieuwe coronagevallen. Om tot een lager risiconiveau te komen moet niet alleen het aantal coronabesmettingen dalen, maar ook de zorg dit toelaten. In de rest van Nederland is voorlopig nog ‘zeer ernstig’ van kracht, dat op sommige plekken zelfs al vanaf 13 oktober geldt. 

Geen versoepeling 

Hoewel de eerste twee veiligheidsregio’s omlaag zijn gegaan in het risiconiveau heeft dit nog geen directe gevolgen voor de coronamaatregelen. De regels en de huidige lockdown zijn namelijk landelijk nog tot minimaal begin maart van kracht. Daarna kan er mogelijk landelijk of regionaal meer worden versoepeld, als de cijfers dit toelaten. 

Lees ook: RIVM benadrukt nogmaals: ‘Ook na vaccinatie belangrijk om coronaregels te blijven volgen’

Cijfers geven een vertekend beeld 

Voor veel mensen is een daling van het risiconiveau, in de eerste regio’s, weer hoopvol nieuws. Toch is het volgens GGD IJsselland nog geen reden voor feest. Directeur Rianne van den Berg stelt namelijk dat de cijfers een vertekend beeld geven, omdat de afgelopen tijd maar weinig mensen zich hebben laten testen. Minder dan landelijk. Daardoor worden er minder besmettingen gemeten, maar dat betekent niet per definitie dat het aantal mensen met het coronavirus daadwerkelijk lager is in de regio. Ook komen ziekenhuisopnames altijd een paar weken achter de besmettingscijfers aan. Volgens Van den Berg is de daling daarom tijdelijk. 

Daling van risiconiveaus

De Rijksoverheid kijkt elke twee weken naar de 25 verschillende veiligheidsregio’s in Nederland. Op basis van de cijfers wordt er per regio bepaald of het risiconiveau omlaag of omhoog moet. Daarbij wordt gekeken naar het aantal positieve coronatesten en het aantal ziekenhuisopnames, in de afgelopen zeven dagen. De actuele risicokaart vind je hier via het coronadashboard

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.      

Bron | NU.nl, NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant