Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Ria Bremer komt in september weer op de buis

ria-bremer.jpg

Ria Bremer verschijnt vanaf 5 september weer op de buis. De 79-jarige televisiepresentatrice is te zien in de driedelige documentairereeks Hoe bevalt Nederland waarvoor groot onderzoek werd gedaan naar zwanger worden, zwanger zijn en bevallen. Het is de opvolger van het programma dat zij in 1983 maakte.

“Het geeft een mooi beeld van de ontwikkeling in 35 jaar van voortplantingsgeneeskunde. Weinig gebieden in de medische wereld zijn zó veranderd,” vertelt Ria Bremer over de uitkomsten van het onderzoek aan ad.nl.

Ria onderzocht in 1983 nog grote stapels aan papieren enquêtes voor Hoe bevalt Nederland, een speciale zwangerschapsuitzending van haar medische programma Vinger aan de pols. Tweeduizend vrouwen beantwoordden toen met potlood en pen de 237 vragen. Nu is Bremer terug met een nieuw zwangerschapsonderzoek, digitaal uitgevoerd door het EenVandaag Opiniepanel onder 16.000 vrouwen, zo bericht spreekbuis.nl.

Eierstokken 2-jarige invriezen

De documentairereeks Hoe bevalt Nederland bevat, naast zwangerschapscijfers- en statistieken, ook persoonlijke verhalen. De nieuwste ontwikkelingen in de voorplantingsgeneeskunde komen aan bod. Zo zien we een tweejarig meisje van wie de eierstokken al worden ingevroren. De stamceltherapie die het meisje ondergaat zal haar mogelijk onvruchtbaar maken. “Een eierstokje van nog geen twee centimeter, maar straks geeft het haar kansen die toen voor onmogelijk werden gehouden. Ik vond het heel bijzonder om daar bij te mogen zijn.” Ria Bremer volgt in het programma koppels, wetenschappers en specialisten. “Er lijkt een nieuwe wereld te ontstaan, waarin de slaapkamer steeds vaker verhuist naar het laboratorium, waar ongewenste kinderloosheid niet meer bestaat en waar de baarmoeder wordt gebruikt als operatiekamer.”

Stuif es in

Bremer presenteerde tussen 1968 en 1985 het kinderprogramma Stuif es in. De journalist, presentatrice en eindredacteur wordt nog geregeld herkend en aangesproken over het programma. “Ze zingen het Gouden stuiver-lied of Dit is het einde. Hartstikke leuk,” zo vertelt ze aan ad.nlRia Bremer werd nóg bekender door Vinger aan de pols, dat ze van 1980 tot 2000 presenteerde.

Sam

Bremer maakte vorig jaar De anatomische les met Ria Bremer. En in 2010 en 2011 maakte zij documentaires over Sam, een jongen die begin jaren 90 aan een spierziekte leed en niet lang meer zou leven. “Ik heb hem nog negentien jaar kunnen volgen.”

‘Kan er nog wel tien series over maken’

Met de documentairereeks Hoe bevalt Nederland zit Bremer wederom in de medische hoek. “Ik heb mij door de jaren heen kunnen specialiseren in medische zaken en wetenschap. Het is hartstikke fijn om terug te kunnen kijken en dat te kunnen combineren met het heden. Ik kan daar nóg wel tien series over maken. Wat mij betreft is dit ook niet het einde, maar laten we eerst even afwachten hoe dit bevalt.”

Hoe bevalt Nederland is vanaf woensdagavond 5 september te zien om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Bronnen | ad.nl, spreekbuis.nl
Foto | ANP Kippa

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant