Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vanaf vandaag kun je van élk restaurant checken hoe ’t met de hygiëne zit

vanaf-vandaag-kun-je-van-elk-restaurant-checken-hoe-t-met-de-hygiene-zit.jpg

Hoe het er in een restaurant in de keuken aan toe gaat, is iets wat je normaal gesproken niet ziet. Vanaf vandaag komt daar echter verandering in, want hygiënerapporten van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) worden nu makkelijker naar buiten gebracht.

Dit betekent dat restaurants waar het er niet zo hygiënisch aan toe gaat, voortaan met naam en toenaam online staan.

Restaurant eerst opzoeken

Als je in het vervolg ergens gaat eten, kun je voordat je bij het restaurant gaat reserveren online het meest recente inspectierapport van de NVWA bekijken, zo meldt NOS. Tot nu toe was het zo dat alleen de rapporten van Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam online gepubliceerd werden als proef, maar nu komt er een complete lijst van álle restaurants in Nederland online.

Lees ook: Liever nog niet uit eten? Zó creeër je de restaurantsfeer thuis

Geen recente rapporten

Restaurant Loof in Utrecht is één van de restaurants waar de hygiëne niet op orde zou zijn. In een inspectierapport uit 2019 staat wel dat er ‘verbeterpunten zijn vastgesteld’. Volgens medewerker Ebru is de NVWA nooit meer teruggekomen, waardoor het inspectierapport uit 2019 het meest recente is. “We willen niet dat mensen hierdoor wegblijven. Hygiëne is ons visitekaartje, we doen er alles aan om een goed bedrijf te runnen. Zeker nu, in coronatijd. We vinden het prima dat de gegevens openbaar zijn voor iedereen, maar ik zie liever dat de NVWA dan ook vaker langskomt.”

Meer transparantie

Voor de Tweede Kamer was het belangrijk dat er meer transparantie zou komen, iets wat met deze nieuwe wetgeving het geval is. De NVWA is echter niet van plan om vaker inspecties te doen, waardoor de slecht beoordeelde restaurants nu (nog) niet de gelegenheid hebben om verbetering te laten zien.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant