Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Mogelijk vanaf vrijdag al extra regionale coronamaatregelen

regionale-coronamaatregelen-wat-kunnen-we-verwachten.jpg

Het hele land opnieuw in een lockdown, dat zit er voorlopig nog niet in. Het kabinet kijkt op dit moment naar de mogelijk extra regionale coronamaatregelen. Dat zou betekenen dat waar coronabrandhaarden plaatsvinden, er bijvoorbeeld nieuwe of strengere maatregelen komen. Maar wat houden die dan precies in en hoe wordt dit gemeten? 

Voor die extra regionale coronamaatregelen is er al een heuse ‘escalatieladder’ in het leven geroepen. 

Extra regionale coronamaatregelen 

Al eerder gaf het kabinet aan dat er mogelijk regionale coronamaatregelen zouden komen voor de plekken waar het aantal besmettingen opnieuw sterk toeneemt. Dat is op dit moment vooral in de Randstad; in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Komende dinsdag zou minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid eigenlijk een regionaal ‘corona-alarmsysteem’ lanceren, maar vanwege de recente stijging in het aantal besmettingen is dit nu naar voren verschoven. Vrijdag zal dit waarschijnlijk in een extra corona-persconferentie worden besproken. Volgens De Jonge zal het om hele gerichte maatregelen gaan.   

De escalatieladder

Om die extra regionale coronamaatregelen te kunnen bepalen is er een escalatieladder in het leven geroepen. Deze bestaat uit drie treden: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Wanneer regio’s bepaalde waardes overstijgen is er reden voor zorgen. Op dit moment is de waarde 7 besmettingen per 100.000 inwoners. Zit een regio hierboven? Dan zijn er mogelijk extra maatregelen nodig. Op dit moment zijn er te veel besmettingen in onder andere Amsterdam-Amstelland (24,3), Rotterdam-Rijnmond (20,3) en Haaglanden (15,3). Dat zijn de koplopers, maar er zijn nog meer regio’s die steeds verder stijgen. Het kan dus goed zijn dat deze regio’s vanaf aanstaande vrijdag een ‘oranje’ status krijgen en daarmee ook extra regionale coronamaatregelen. 

Lees ook: Verkoudheid of corona? Zó kom je erachter wat je onder de leden hebt

Maatregelen nog onduidelijk

Dat er extra regionale coronamaatregelen gaan komen is al zo goed als zeker, maar wat die maatregelen dan precies inhouden, dat is nog niet helemaal duidelijk. Dat extra maatregelenpakket presenteert minister de Jonge vrijdag. Viroloog Marion Koopmans van Erasmus MC Rotterdam vertelt aan het AD dat zij zich kan voorstellen dat het kabinet bijvoorbeeld meer gaat kijken naar de specifieke doelgroepen waar het virus zich snel onder verspreidt. Zo kunnen bijvoorbeeld hospiteeravonden in studentensteden tijdelijk worden afgeraden en is het mogelijk dat het kabinet strenger kijkt naar de horecagelegenheden in deze gebieden als hier het aantal besmettingen fors stijgt. 

Bron | AD, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Ook interessant