Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Een regionale avondklok: voor welke dingen mag je dan nog wél naar buiten?

regionale-avondklok-voor-welke-dingen-mag-je-dan-nog-wel-naar-buiten.jpg

Tijdens de afgelopen persconferentie waar de coronamaatregelen opnieuw werden aangescherpt werd ook gesproken over strengere regels in regio’s waar de besmettingsaantallen te veel oplopen. Een daarvan: een regionale avondklok. Maar wat houdt dat precies in? Mag je dan bijvoorbeeld nog wel je hond uitlaten of naar je werk?

Dit kunnen we verwachten van de regionale avondklok.

De regionale avondklok

Zowel tijdens de persconferentie als later in het coronadebat in de Tweede Kamer werd er gesproken over het invoeren van een regionale avondklok. Dat zou alleen gelden voor een aantal regio’s waar het aantal besmettingen nog te sterk stijgt. Voorlopig zitten Twente, Zuid-Holland Zuid, Rotterdam-Rijnmond en West-Brabant in die gevarenzone. Er wordt gekeken naar de ontwikkelingen binnen de regio’s en mocht het nodig zijn, dan volgen er extra maatregelen waaronder de regionale avondklok. Dat houdt waarschijnlijk in dat je vanaf 22:00 uur ’s avonds tot 04:00 uur ’s ochtends niet over straat mag. 

Of er extra regionale maatregelen komen, waaronder deze avondklok, dat wordt aanstaande dinsdag door het kabinet bekend gemaakt.

Niet de hond uitlaten  

Als je toch na 22:00 uur op straat bent, dan moet je daar een geldige reden voor hebben. Bijvoorbeeld omdat je moet werken in de zorg, ploegdienst hebt of een winkel moet bevoorraden. Dat zou betekenen dat je bijvoorbeeld een verklaring of brief van je werkgever moet hebben, om te kunnen aantonen dat je moet werken. Premier Rutte liet in het coronadebat weten het voor handhavers administratief zo licht en eenvoudig mogelijk te willen maken. Oftewel: geen extra uitzonderingen op de regel. En dat zou bijvoorbeeld dus ook betekenen dat je bij een regionale avondklok de hond na 22:00 uur niet meer mag uitlaten. 

Lees ook: Hugo de Jonge sluit vroegtijdige versoepeling van coronamaatregelen uit

Weerstand tegen de avondklok

Het kabinet heeft geen goedkeuring van het parlement nodig voor het invoeren van de regionale avondklok als dit via de noodtoestandwet gebeurt. Toch geeft onder andere D66 aan niet helemaal overtuigd te zijn van het nut van de avondklok en deed deze maatregel PVV-leider Geert Wilders denken aan de Tweede Wereldoorlog. Sinds de oorlog, toen Duitsland de ‘spertijd’ invoerden, is er geen avondklok meer geweest.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | RTL Nieuws, de Dagelijkse Standaard
Beeld | iStock

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant