Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom het ondanks de regen zo benauwd blijft (en nu zo enorm wisselvallig is)

benauwd-regen-wisselvallig-zomerweer.jpg

Het weer in Nederland blijft soms raadselachtig. De afgelopen dagen valt er veel regen, maar blijft het benauwd, klam en plakkerig – terwijl je misschien zou denken (en hopen) dat een regenbui juist voor wat verkoeling kan zorgen. Hoe zit dat precies?

En waar komt al die regen en wind toch ineens vandaan?

Nog warmer na een regenbui

Moeder natuur blijft een bijzonder fenomeen. De lucht koelt namelijk wel degelijk een paar graden af na een regenbui. Maar als de aarde en atmosfeer tijdens het regenen nog aardig warm zijn zoals in deze tijd van het jaar, voel je die koelte niet. Sterker nog, het wordt weer benauwder, omdat het vocht direct weer verdampt. Met als gevolg dat het na een regenbui zelfs nog warmer is dan ervoor. Het vóélt dus niet alleen zo, het ís ook echt zo. Vandaar dat je huis maar niet lekker fris wil doorwaaien de afgelopen dagen.

Lees ook:
Hier nog niet echt zomer, in Zuid-Europa bloedheet: hoe kan dat?

Plotselinge regen, onweer en hagel

Die warme, vochtige lucht is ook de oorzaak van de felle en plotselinge stortbuien van de afgelopen dagen, die heel snel komen en gaan. Een typisch zomerverschijnsel wel, legt meteoroloog William Huizinga van Buienradar uit aan RTL Nieuws. “Door de warmte stijgt de lucht met grote snelheid op. Dat zorgt ervoor dat wolken snel heel groot kunnen worden.” Tel daar een zuidwestenwind vanaf de Atlantische Oceaan en een flink temperatuurverschil met de koelere atmosfeer bij op, en je hebt een grotere kans op buien met onweer en mogelijk zelfs hagel. Daar moeten we ons volgens de laatste weersvoorspelling vanaf vrijdag schrap voor zetten.

Opklaringen

Gelukkig klaart het in de loop van het weekend en volgende week alweer op. De temperatuur blijft hetzelfde, met een maximum middagtemperatuur van zo’n 21 graden. Of we echt nog tropisch zomerweer kunnen verwachten binnenkort? Dit zijn de voorspellingen daarover.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Margriet 34 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer: 65 gratis uitjes door heel Nederland, déze vrouwen hebben een geheim voor hun partner, een interview Natacha Harlequin, overlast van de buren en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant