Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Winkelketens tóch dicht: regels voor niet-essentiële winkels aangescherpt

regels-voor-niet-essentiele-winkels-aangescherpt.jpg

De regels voor wat wel en geen ‘essentiële’ winkels zijn tijdens de lockdown worden aangescherpt. Alleen winkels die meer dan 70 procent van hun omzet halen uit artikelen voor levensonderhoud, mogen open blijven. Dat betekent dat een aantal van de grote winkelketens die nu nog wel open was, de deuren tóch weer moet sluiten.

Onder artikelen voor levensonderhoud vallen bijvoorbeeld eten en drinken, drogisterijartikelen, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging en diervoeding. Cosmetica en parfums tellen in dit geval niet mee.

Regels voor winkels aangescherpt

Alleen winkels die ‘in hoofdzaak’ spullen verkopen die als essentieel gezien worden, blijven dus open. Dat betekent dat deze zaken voor de lockdown minimaal 70 procent van hun omzet uit die producten haalden. Als de winkel aan die regel voldoet, mag die ook voor een beperkt deel niet-essentiële waren verkopen. Maar het assortiment niet-essentiële producten mag niet worden uitgebreid.

Om te bepalen welke winkels hier wel of juist niet onder vallen, kijkt het kabinet per vestiging of filiaal, niet naar een keten of concern. Dat betekent dat er dus verschillen kunnen ontstaan tussen filialen, als het hoofdkantoor geen beslissing neemt.

Lees ook:
Wat blijft open en wat gaat dicht? Dít zijn de regels van de nieuwe lockdown

Action, Wibra en HEMA dicht

Eerst wilde het kabinet het ook mogelijk maken dat winkels die meer dan 30 procent van hun omzet uit essentiële producten haalden “voor dat deel” open mochten blijven. Winkelketens als Action, Wibra en HEMA maakten daar graag gebruik van. Om drukte en onnodig winkelbezoek te voorkomen én om kleinere winkeliers niet in de weg te zitten, zijn de regels wat essentiële en niet-essentiële winkels betreft nu dus aangescherpt. Daardoor vervallen de mogelijkheden tot openstelling voor deze grote winkelketens.

Uitzonderingen

Ook nu de regels voor winkels aangescherpt zijn, blijven er wel een paar uitzonderingen gelden. Zo mogen grotere winkels met een breed aanbod die een aparte afdeling hebben voor levensmiddelen wél open. Die afdeling moet dan wel een eigen, aparte ingang hebben. Als een filiaal niet open mag voor het publiek, betekent dat ook afhalen op die plek niet is toegestaan. Bezorgen mag daarentegen wel.

Afhalen is wel weer mogelijk voor vooraf bestelde of gereserveerde artikelen, in doe-het-zelfzaken, bibliotheken en winkels voor diervoeding. En ook de afhaalmogelijkheden voor eet- en drinkgelegenheden en coffeeshops blijven bestaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP
Beeld | ANP Foto

Ook interessant