Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Regels rondom gebruik van omstreden bekkenbodemmatjes flink aangescherpt

regels-rondom-gebruik-van-omstreden-bekkenbodemmatjes-flink-aangescherpt.jpg

Bekkenbodemmatjes die via de vagina worden geplaatst, mogen voortaan alleen nog worden toegepast voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de voorwaarden voor het gebruik van deze matjes flink aangescherpt.

De producenten kunnen de veiligheid van de kunststof implantaten niet garanderen, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Uiteenlopende klachten

De bekkenbodemmatjes worden gebruikt tegen verzakkingen in het bekkenbodemgebied en kunnen via de vagina of buik worden geplaatst. Omdat veel vrouwen, na plaatsing via de vagina, klachten zoals incontinentie en pijn bij het vrijen ervaren, heeft het RIVM de producten als eerste onderzocht.

Lees ook: zo herken je een verzakking van je blaas, darm of baarmoeder

‘Grote tekortkomingen’

De onderzoeksresultaten liegen er niet om. Zo constateert het RIVM ‘grote tekortkomingen’ in de technische dossiers van de matjes. Zo zijn bijvoorbeeld gegevens van andere producten gebruikt, zonder dat duidelijk is of deze producten overeenkomen.

Bekkenbodemmatjes via buik

Het RIVM benadrukt dat een incompleet dossier niet hoeft te betekenen dat er iets mis is met het product. Het onderzoeksinstituut hoopt later dit jaar met de resultaten te komen van het onderzoek naar bekkenbodemmatjes die via de buik worden geplaatst.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant