Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Waarom het zuiden van Nederland eerder met AstraZeneca gevaccineerd wordt dan het noorden

zuiden-eerder-met-astrazeneca-gevaccineerd.jpg

Woon je in het noorden van Nederland? Dan zul je, ondanks dat het prikken met AstraZeneca weer is hervat, voorlopig nog wel even geduld moeten hebben voor je gevaccineerd zal worden. Dat komt omdat huisartsen in Nederland met dit vaccin in Zeeland zijn begonnen en zo langzaamaan naar boven werken. Maar waarom wordt het zuiden eigenlijk eerder met AstraZeneca gevaccineerd?

Dít is waarom we met AstraZeneca per provincie vaccineren. 

Zuiden van Nederland eerder gevaccineerd met AstraZeneca

Na een korte stop is AstraZeneca door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) veilig verklaard, en dus kan vanaf volgende week het vaccineren weer worden hervat. Het AstraZeneca-vaccin wordt door huisartsen toegediend aan mensen met zwaar overgewicht, mensen met het syndroom van Down en mensen in de leeftijdscategorie 60 tot 64 jaar. Woon je in het zuiden van Nederland? Dan heb je de eerste prik van de huisarts misschien al vorige maand gekregen. Dat komt door de gefaseerde uitrol van het vaccin. In Zeeland kregen inwoners die in 1956 en 1957 geboren zijn al vanaf 16 februari de eerste vaccinatie. Op 18 en 19 februari volgde Limburg. Op 24 februari was Noord-Brabant aan de beurt en nu volgen Gelderland, Utrecht en Flevoland. 

Het RIVM meldt nog niet wanneer de volgende provincies precies aan de beurt zijn. Wel is duidelijk dat Groningen als allerlaatste aan de beurt is. “Het uitgangspunt is te werken van linksonder in Nederland (Zeeland) naar rechtsboven”, aldus het RIVM.

Uitrol van het vaccin

Maar waarom wordt het zuiden van Nederland door huisartsen eigenlijk als eerst gevaccineerd met AstraZeneca? En waarom is er bij het vaccin van Pfizer en Moderna geen gefaseerde uitrol nodig? Dat komt door de beperkte beschikbaarheid van het AstraZeneca-vaccin. Waarschijnlijk heb je al een paar keer in het nieuws voorbij zien komen dat van dit vaccin minder geleverd kan worden dan verwacht. Door die schommeling in aantallen kan er dus maar van een beperkt aantal beschikbare vaccins worden uitgegaan. En daarom wordt er per provincie gevaccineerd. In de werkinstructie van het RIVM voor huisartsen staat dat het RIVM deze volgorde van de regio’s bepaalt.

Ook RIVM-woordvoerder Charlotte Menten legt aan RTL Nieuws uit dat door de beperkte levering een volgorde nodig was. Maar dat het startpunt in het zuiden is, daar is geen reden voor. Volgens de woordvoerder hadden we ook in het noorden kunnen beginnen. 

Lees ook:
Mag je het AstraZeneca-vaccin weigeren en om een andere vragen? 

Verschil in leeftijd 

Toch is er nog wel een onderscheid te maken. Als je 64 bent en in Groningen woont, ben je waarschijnlijk toch nog eerder aan de beurt dan iemand van 60 in Zeeland. Dat komt omdat eerst de oudste mensen uit deze groep aan de beurt zijn. Dat zijn dus de mensen geboren in de 1956 en 1957. Eerst wordt deze groep van Zeeland tot aan Groningen gevaccineerd. Daarna begint het vaccineren voor de volgende jaartallen waarschijnlijk weer vanaf het zuiden naar het noorden van Nederland. Voor mensen met zwaar overgewicht en mensen met het syndroom van Down geldt deze regeling in jaartallen niet. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | RTL Nieuws, Nederlands Huisartsen Genootschap
Beeld | Getty Images

Margriet 13 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over een goed pensioen, interviews met moderne boerinnen, hoe je snel meer energie krijgt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant