Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Om déze reden kun je maar beter altijd je vliegticket verscheuren

vliegticket-verscheuren.jpg

Laat jij soms uit gemak je vliegticket wel eens achter in het vliegtuig? Of gooi je hem in zijn geheel in een prullenbak op het vliegveld? Dan loop je gevaar om gehackt te worden.

Vliegveldbeveiligers drukken reizigers op het hart om áltijd hun ticket te verscheuren.

Waardevolle informatie

De beveiligers zien het vaak gebeuren: mensen die hun vliegticket in hun stoel in het vliegtuig laten liggen. Die hebben ze immers niet meer nodig, toch? Het probleem is alleen dat veel mensen zich niet realiseren hoeveel waardevolle informatie er op zo’n ticket staat, en wat mensen met slechte bedoelingen daarmee kunnen doen.

Barcode scanner

Een vliegticket bevat een barcode, en iedereen met een barcode scanner kan hier al je persoonlijke informatie mee scannen. Zo’n scanner is niet moeilijk te verkrijgen: er zijn zelfs gratis apps te downloaden op je telefoon. Op deze manier kunnen hackers je naam en vlieginformatie verkrijgen, maar dat niet alleen; ook je accountnummer bij de vliegmaatschappij. Hier horen weer gegevens als je mailadres en telefoonnummer bij.

Wachtwoord resetten

Wanneer hackers dit accountnummer eenmaal in handen hebben, kunnen ze heel makkelijk een telefoontje naar de vliegmaatschappij plegen om het wachtwoord van het account te laten resetten. Of ze doen het andersom en bellen joú met een smoesje dat ze als vliegmaatschappij je wachtwoord moeten weten. Geef daarom nóóit telefonisch je wachtwoord aan iemand door, hoe betrouwbaar de persoon aan de andere kant van de lijn ook klinkt.

Risico’s

Wanneer ze eenmaal in je account bij de vliegmaatschappij kunnen, hebben ze de mogelijkheid om tickets te boeken op jouw naam, reservaties te cancelen en je vliegpunten te stelen. Dat kan je heel veel geld gaan kosten! Vliegveldbeveiligers willen dan ook duidelijk maken dat je je vliegticket net zo moet behandelen als je paspoort. Niet zomaar overal achterlaten, dus.

Zo ga je veilig met je vliegticket om

De oplossing voor al deze problemen is gebruikmaken van een mobiel vliegticket. Is dit niet mogelijk? Zorg er dan voor dat je je ticket altijd verscheurt voor je hem weggooit (en let er hierbij op dat de barcode onleesbaar wordt), en plaats nooit foto’s van je vliegticket op social media. Hoe blij je ook bent dat je dat reisje gaat maken.

Bron | The Huffington Post
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant