Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít is dus de reden dat je nu zoveel vliegende mieren ziet

dit-is-dus-de-reden-dat-je-nu-zoveel-vliegende-mieren-ziet.jpg

Elk jaar is er weer zo’n periode in de zomer dat er ontzettend veel vliegende mieren te zien zijn. Maar waar komen deze vliegen toch vandaan? En waarom zien we de insecten vooral met mooi weer?

Stadsecoloog André van Kleinwee geeft aan het AD het verlossende antwoord.

Creëren van nieuw mierenvolk

Volgens Kleinwee is het momenteel het begin van een nieuwe cyclus voor de mieren. “Ergens zo rond juli en augustus krijgen de vrouwtjes, de zogeheten koninginnen, vleugels en vliegen ze de lucht in. Daar treffen ze de bevoorrechte mannetjes, die tijdelijk ook vleugels hebben gekregen, en doen ze de bruidsvlucht. Het vrouwtje ontvangt bij dit tafereel voldoende zaad om voor de rest van haar leven bevruchte eitjes te leggen. Het is de basis om een nieuwe mierenvolk te creëren op de grond. Het mannetje sterft vervolgens.”

Lees ook: Last van vliegende mieren? Zo kun je ze bestrijden

Wachten op het beste moment

Dat ze vooral met het mooie weer zijn te zien is volgens Kleinwee geen toeval. “Ze weten wel wat het beste moment is om uit te vliegen. Daar wachten ze letterlijk op onder de grond. As het slechter weer is wachten ze nog even. Reken maar dat ze staan te popelen om er op uit te gaan.” Hoewel we er vaak heel veel tegelijkertijd zien, overleven de meeste mieren het niet. “Ze worden opgegeten door meeuwen en gierzwaluwen,” zo legt Kleinwee uit. “Kijk maar eens rond bij goed weer, dan zie je ze her en der laag rondvliegen. Voor hen is het een dankbaar zomerhapje. Er stijgen gelukkig genoeg vliegende mieren op, zodat er altijd genoeg succes zullen hebben om voort te leven.”

Niet doodmeppen

Hoewel het misschien heel verleidelijk is om de vliegen dood te meppen, moet je dit volgens de stadsecoloog juist niet doen. “Mieren hebben een belangrijke ecologische functie. Het zijn nuttige opruimers van bijvoorbeeld dierlijk materiaal. Mijn tip is: ga vooral van het tafereel genieten. Het is een prachtig fenomeen van Moeder Natuur!”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant