Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit is de reden waarom er nu zo veel koolmezen sterven

koolmezen-sterven-oorzaak-margriet.jpg

Koolmezen zijn een van ’s Nederlands bekendste vogels. Maar momenteel vallen de beestjes bij bosjes neer. Hoe kómt dat toch?

Wetenschappers lijken nu de oorzaak van de sterftegolf onder koolmezen gevonden te hebben.

Niet door de buxusmot

Vooral jonge koolmeesjes sterven, net zoals vorig jaar, vroegtijdig. En vaak ook nog in hun nest. Tot voorkort dachten wetenschappers nog dat het door chemische middelen kwam, die worden gebruikt om de buxusmot en -rups te bestrijden. Dit insect eet overal in Nederland buxusstruiken kaal. Maar nu blijkt dat niet die bestrijdingsmiddelen, maar onze honden en katten zouden de ‘boosdoeners’ zijn.

Giftig vlooienmiddel

Vooropgesteld: onze viervoeters doden de koolmezen niet expres. Ze bijten de vogels bijvoorbeeld niet dood. Uit onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNWAD), blijkt dat de koolmezen niet tegen bepaalde vlooien- en tekenmiddelen kunnen. Middelen die we vaak in de haren van onze honden en katten sprayen. En aangezien koolmezen hun nestje graag met honden- en kattenharen bekleden, komen de giftige stoffen snel in het lichaampje van de jonge, nog kale vogeltjes terecht. Met alle gevolgen van dien…

Natuurlijk alternatief

Om koolmezen dit lot te besparen, zou je kunnen overwegen om op natuurlijke vlooien- en tekenbestrijding over te gaan. Deze bevatten geen gif, waardoor ze veilig zijn voor kinderen, bijen én koolmezen. Hier vind je een overzicht van veilige vlooien- en tekenmiddelen.

Hoe leuk zijn deze vogelhuisjes in de vorm van een caravan?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | De Stentor
Beeld | iStock

Ook interessant