Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

We kunnen dit jaar een recordaantal processierupsen verwachten

processierups-margriet.jpg

Experts slaan alarm over processierupsen. Ja hoor, daar zijn ze weer – maar nu waarschijnlijk met drie keer zo veel als in het afgelopen recordjaar 2018.

En die enorme hoeveelheid rupsen kan voor ons ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Gunstig weer

Dat we dit jaar te maken krijgen met nog meer eikenprocessierupsen, heeft volgens experts te maken met de gunstige weersomstandigheden. ‘In potentie kan er dit jaar een grote plaag komen, al hangt dat nog af van het weer. Maar dat is tot dusverre voor de processierups nog beter geweest dan vorig jaar,’ vertelt bioloog Arnold van Vliet van Kenniscentrum Eikenprocessierups aan het AD.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Van huiduitslag tot een anafylactische shock

Ook komt er naar verwachting een tweede soort schadelijke rupsen – de dennenprocessierups – bij vanuit België. Het kan zelfs zo zijn dat deze soort al in Nederland is. Beide soorten kunnen in elk geval gevaarlijk zijn voor mensen. Of, exacter: hun brandhaartjes leveren gevaar op. Die veroorzaken namelijk huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. Mensen kunnen er zelfs een heftige allergische reactie – een anafylactische shock – van krijgen. En een dergelijke shock kan dodelijk zijn.

Rupsen wegzuigen

Experts verwachten dat de rupsen over twee à drie weken, medio tot eind mei, hun schadelijke haartjes ontwikkelen. Dat wordt wegzuigen tegen die tijd, en nu al preventief spuiten om te voorkomen dat de eitjes van de eikenprocessierups überhaupt uitkomen. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups roept gemeenten en andere betrokken partijen in elk geval op om gezamenlijk een plan van aanpak te bedenken.

Alle reden dus om de komende tijd goed uit te kijken in de buurt van bomen en struiken en te voorkomen dat je met de rupsen in aanraking komt. En alvast goed om te weten als het toch misgaat: zó verwijder je de haren van de processierups van je lijf.

Bronnen | AD, dokterdokter.nl
Beeld | ANP

Ook interessant