Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Er dreigt een grote ratten- en muizenplaag in Nederland

er-dreigt-een-grote-ratten-en-muizenplaag-in-nederland.jpg

Over een paar jaar krijgen we in ons land te maken met een grote ratten- en muizenplaag. Daar waarschuwt het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen voor. De plaag wordt vermoedelijk nog groter dan de problemen met de eikenprocessierups.

De oorzaak voor de ratten- en muizenplaag is dat er van de overheid geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruikt mogen worden tegen de beesten.

Ratten- en muizenplaag

“Dit wordt een nog veel grotere calamiteit dan de eikenprocessierups. Helaas zal men het zich pas realiseren als de ratten en muizen over straat rennen”, zegt de directeur van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in De Telegraaf.

Gif verboden

Ratten– en muizengif mag vanaf 2023 niet meer vrij gebruikt worden. Dit is omdat het volgens het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) ook schadelijk is voor roofvogels.

Het was al verboden om buiten ratten- en muizengif te strooien, maar binnenkort mag het dus ook niet meer in huis, stallen of schuren. Alleen professionele bestrijders mogen straks nog gif gebruiken. Als burger kun je nog wel klemmen en vallen zetten.

Lees ook
Déze maatregel moet een eikenprocessierupsplaag in 2020 voorkomen

Zachte winters

De ratten- en muizenpopulatie groeit flink in Nederland, laat ongediertebestrijder Rentokil aan RTL Nieuws weten. “Het komt ook door de zachte winters. En dat mensen vaker op straat eten en voedsel laten slingeren, helpt evenmin”, aldus een manager van het bedrijf.

Bron | RTL Nieuws, De Telegraaf
Beeld | Getty Images

Ook interessant