Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Rapunzel bestaat echt en ze woont in Rusland

rapunzel.jpg

Sprookjes bestaan echt. Dat zou je tenminste denken als je de Russiche Anastasiya Sidorova ziet. Met haar enorme lokken van ruim een meter lang is zij de levensechte Rapunzel!

Nee, het zijn geen extensions. De lokken van de 23-jarige Anastasiya zijn maar liefst 1,10 meter lang. Haar bijzondere haarpartij trekt heel wat bekijks, haar Instagramaccount heeft bijna vierhonderdduizend volgers.

Last van kaalheid

De weelderige haardos van de levensechte Rapunzel is een klein wonder, omdat ze op haar achttiende de diagnose alopecia androgenetica kreeg. Dit is een erfelijke vorm van kaalheid waarbij nieuwe haartjes steeds sneller uitvallen en uiteindelijk helemaal wegblijven. Dankzij intensieve therapie bij een tricholoog (een haarspecialist) heeft Anastasiya volgens de Britse krant Independent de aandoening nu echter onder controle. Ze wil nu zelf tricholoog worden.

Rapunzels haarrecept

Welk wondermiddel Anastasiya van haar tricholoog heeft gekregen, hebben we helaas niet kunnen achterhalen. Maar dit is wat Anastasiya voor haar natuurlijke lokken zegt te doen: ze straight nooit haar haren met een stijltang (daar zouden we in haar geval ook liever niet aan beginnen), ze laat haar haren eerst zestig procent drogen voordat ze de föhn erop zet, ze gebruikt een shampoo mét sulfaten (een sterk reinigingsmiddel) en ze slikt omega-3 en vitamine D. En na élke shampoobeurt gebruikt ze een keratinemasker. Werk aan de winkel dus…

Over alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica komt vooral bij mannen voor, maar ook veel vrouwen hebben er last van. De haren vallen uit onder invloed van het mannelijk hormoon testosteron. Bij vrouwen begint dit boven op het hoofd, bij mannen meestal bij de inhammen. Of je alopecia androgenetica krijgt, en hoe snel je haren uitvallen, ligt aan je genen. Maar áls je deze erfelijke vorm van haaruitval hebt, zal je haardos alleen maar dunner worden. Geschat wordt dat drie tot zes procent van alle vrouwen jonger dan dertig jaar alopecia androgenetica heeft. Van de vrouwen ouder dan zeventig jaar heeft ten minste één op de drie in meer of mindere mate last van een uitdunnende haardos.

Wat helpt tegen vrouwelijke haaruitval?

Van middeltjes tegen haaruitval, zoals shampoo met cafeïne, is niet bewezen dat ze helpen. Wel kan de huisarts het medicijn minoxidil voorschrijven, een lotion die je de rest van je leven twee keer per dag op je hoofdhuid moet smeren. Het medicijn kan ervoor zorgen dat er minder haarzakjes verdwijnen en er meer haren teruggroeien op de plekken die kaal worden. Mogelijk gebruikt Anastasiya dit middel ook. Het is echter niet bekend wat minoxidil op de langere termijn doet, ook niet qua bijwerkingen.

Haarpoeder of haarwerkje

Bij dunner wordend haar kun je ook camouflerende haarproducten gebruiken. Er bestaan speciale haarpoedertjes met vezels (‘hair fibers’) die zich aan je haren hechten en heel goed de kalende plekjes bedekken. Als dit niet meer toereikend is, kun je eventueel voor een haarwerkje kiezen. Dit bevestig je met knipjes in je eigen haar. Het ‘goede’ nieuws is namelijk dat vrouwen met alopecia androgenetica nooit helemaal kaal worden. Haarwerkjes worden vergoed vanuit de basisverzekering (wel eerst je huisarts om een verklaring vragen). Misschien zul je even aan het idee van een haarwerkje moeten wennen, maar geen mens die het verschil ziet. En dat zeggen wij uit ervaring.

Bron | Thuisarts.nl, huidziekten.nl 

Lees ook

Bekijk ook

Zo veel calorieën verbrand je per sport.

Artikelen van Margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant