Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Raak je meer afvalstoffen kwijt als je veel zweet?

sporten.jpg

We zeggen het weleens tegen elkaar in de sauna: lekker dat zweten; dan raken we veel afvalstoffen kwijt. Maar klopt dat eigenlijk wel? 

Ben jij zo iemand bij wie al na twee minuten hardlopen het zweet van het lijf gutst? Misschien troost je je dan met de gedachte dat dit vast ergens goed voor is. Misschien vind je het zelfs wel een lekker gevoel. Want met al dat transpireren, drijven ongetwijfeld ook allerlei afvalstoffen uit je lichaam.

Fittere mensen zweten meer

Volgens Craig Crandall, professor interne geneeskunde aan de University of Texas, werkt het helaas níét zo. In Time magazine vertelt hij dat mensen met een goede conditie over het algemeen sneller en meer zweten tijdens lichamelijke inspanning dan mensen die minder fit zijn (tegelijkertijd lijken vrouwen die veel sporten minder last te hebben van opvliegers). Ook schijnt ons lichaam zich aan te passen aan warme temperaturen: mensen die in tijdje in een warm land verblijven, transpireren meer dan mensen in een koudere omgeving. “Maar het lijkt niet gezonder om veel te zweten,” vertelt Crandall.

Wat zit er in zweet?

Want hoeveel of weinig we ook transpireren, wat we zweten verschilt niet veel van persoon tot persoon. “Zweet is niet meer dan water, natrium (zout), chloride en kalium,” legt de professor uit. “Allemaal stofjes die je weer moet aanvullen als je heel veel hebt getranspireerd.”

En nee, volgens Crandall is het niet zo dat je lichaam afvalstoffen kwijtraakt tijdens zweten. Alle verhalen uit het detoxcircuit ten spijt, het is niet alsof de slechte dingen uit junkfood via je zweet kunnen ontsnappen. “Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.”

Snel verhit?

Gutst het zweet uit je oksels op onverwachte momenten? Hier wat handige tips om zweetproof te worden.

Zo krijg je zweetlucht uit kleding

Fit zonder zweten? Probeer tai chi

Ook interessant