Raad eens: hoeveel suikerklontjes krijg jij per dag binnen?
Redactie Margriet | 3 mei 2018
Testje: ga eens na wat jij allemaal eet en drinkt, doordeweeks en in het weekend. En neem hier een gemiddelde van. Hoeveel suikerklontjes krijg je dan elke dag binnen, denk je? En hoeveel zouden ándere mensen binnenkrijgen?
Misschien kom je uit op vijf, tien, hooguit vijftien suikerklontjes? Nou, doe daar nog maar een schepje bovenop. In werkelijkheid krijgen we per persoon namelijk gemiddeld dertig suikerklontjes per dag binnen. Dit blijkt uit onderzoek van het Diabetes Fonds onder duizend ‘gewone’ Nederlanders.
Anderen krijgen meer suiker binnen
Als je, net als wij, je suikerinname schromelijk hebt onderschat, is dat niet raar. Maar liefst 95 procent van de Nederlanders doet dat, blijkt uit het onderzoek. Zo denken we dat we gemiddeld tien suikerklontjes per dag binnenkrijgen in plaats van dertig. Daarnaast denken we ook dat ándere mensen meer snoepen dan wijzelf. Zo’n zestien suikerklontjes, schatten we. Vallen wij even door de mand!
Zo krijg je dertig suikerklontjes binnen
Hoe kan het dat we onze suikerinname, en zelfs die van onze snoepende en frisdrankdrinkende collega’s, zo ontzettend onderschatten? Simpel. Bij suiker denken we vooral aan chocolade, koekjes en snoep. Maar er zit ook suiker in heel veel andere producten. Zelfs in zaken waarvan we denken dat ze juist gezond zijn zoals ontbijtgranen, zuiveldranken, (wok)sauzen, sladressings en ‘gezonde’ repen. Hierdoor krijgen we ongemerkt veel meer suiker binnen dan we denken. “Neem zo’n yoghurtje met bioculturen,” zegt Elke Verhoeks van het Diabetes Fonds. “Hartstikke goed voor je buik toch, zou je denken? Maar in één portie zitten vaak vier tot zes suikerklontjes. Zo veel roeren de meeste mensen niet eens door hun eigen yoghurt. Cruesli, ook zoiets. Ik ontbeet er elke ochtend mee, tot ik ontdekte hoeveel suiker erin zit. Sinds ik op dat soort dingen let, ben ik vier kilo afgevallen.”
Veel meer suiker dan we zelf gebruiken
Elke Verhoeks verving de cruesli door muesli met minder suiker. Volgens haar is het ook helemaal niet nodig om zo veel zoetstof in producten te verwerken. Als we zelf iets klaarmaken, doen we dat tenslotte ook niet. Roer jij suiker door de zelfgemaakte pannenkoekenmix? Nee toch? Wij ook niet. Maar kant-en-klare pannenkoeken zijn bijna altijd gezoet. Terwijl je er misschien wel hartig beleg op wilt doen. Elke Verhoeks: “Ik deed altijd graag mosterd dille-dressing door de salade. Bleek bomvol suiker te zitten. Als ik mijn eigen dressing maak, doe ik er hooguit een beetje sinaasappelsap doorheen. Als een ober in een restaurant vraagt of je een paar scheppen suiker door je salade wilt, zeg je toch ook geen ja?”
Suiker Terugroepactie
Graag minder suiker in producten dus. Dat vindt bijna negentig procent van de ondervraagden. Het Diabetes Fonds is daarom een Suiker Terugroepactie gestart. Hiermee kunnen consumenten de namen en merken van producten waarin volgens hen onnodig veel suiker zit, delen op social media. Zit de voedingsmiddelenindustrie dan zo te slapen? Nee, er zijn wel afspraken gemaakt om de hoeveelheid suiker en (verzadigd) vet in voedingsmiddelen vóór 2020 te verminderen. Volgens het RIVM hebben die afspraken echter nauwelijks effect en is er veel meer nodig om de suikerinname van de consument écht te verlagen. Te veel suiker leidt tot overgewicht en dat verhoogt de kans op diabetes type 2.
Wil je ook je ongenoegen uiten over een product waar volgens jou onnodig veel suiker in zit? Maak er een foto van en post het op je Facebook, Instagram, Twitter of welk social mediakanaal dan ook.