Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Queen Elizabeth in toespraak over coronavirus: ‘Ons leven wordt ontwricht’

koningin-elizabeth.jpg

Koningin Elizabeth spreekt zondagavond het Britse volk toe over het coronavirus. Een deel van haar speech is al uitgelekt.

Bovendien is de toespraak best bijzonder: dit is pas de vijfde toespraak in 68 jaar die koningin Elizabeth op televisie geeft.

Videoboodschap

De 93-jarige Queen Elizabeth heef haar toespraak via een videoboodschap in Windsor Castle opgenomen. Hiermee wil zij de mensen vooral moed inspreken en haar bewondering uiten naar het zorgpersoneel en andere werkenden die het land draaiende houden. “Ik spreek jullie toe in een uitdagende periode. Een periode van ontwrichting van ons leven; een ontwrichting die sommigen verdriet heeft gebracht, anderen financiële moeilijkheden, en onze dagelijkse levens heeft veranderd”, aldus de koningin. 

Trots op Engeland 

Daarnaast spreekt ze haar trots uit over hoe Engeland op de crisis heeft gereageerd met de volgende woorden: “Ik hoop dat in de komende jaren iedereen trots zal terugkijken op hun reacties op deze uitdaging. En dat zij die na ons komen, zeggen dat deze generatie Britten net zo sterk is als alle andere generaties. Dat we zien dat zelfdiscipline, stille en goede vastberadenheid en solidariteit hoog in het vaandel staan in dit land.”

Vijfde toespraak in 68 jaar

Dat Queen Elizabeth een toespraak houdt is redelijk uitzonderlijk. In de 68 jaar dat ze al op de troon zit heeft zij, afgezien van de jaarlijkse kerstboodschap, pas vier keer eerder op televisie een toespraak gehouden. Dit was tijdens de Golfoorlog in 1991, na het overlijden van prinses Diana in 1997, naar aanleiding van de dood van Elizabeths moeder in 2002 en tijdens haar diamanten jubileum in 2012. 

Coronamaatregelen

De toespraak is speciaal in de White Drawing Room van Windsor Castle opgenomen. Daarvoor is gekozen omdat alleen in deze ruimte voldoende afstand kan worden gehouden tussen Queen Elizabeth en de cameraman. De cameraman was naast de koningin de enige persoon in deze ruimte en was uitgerust met onder andere een mondkapje. Dit om de kans op besmetting van het coronavirus te voorkomen. Het koningshuis is extra voorzichtig aangezien eerder prins Charles besmet raakte en daarna ook één van de lakeien het coronavirus bleek te hebben.

De toespraak van Queen Elizabeth is zondagavond vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd te zien op onder meer BBC 1.

M15

Wil jij iemand in deze tijd een steuntje in de rug geven? Dat kan met de #ikgeefomje-poster, die achterop de nieuwe Margriet zit. Uiteraard lees je daarin ook alles over Pasen. Margriet 15 online bestellen kan ook via deze link (je krijgt ‘m gratis thuisbezorgd).

Bron | AD, HLN
Beeld | Getty Images

Ook interessant