Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kom je uit een risicogebied naar Nederland? ‘Vanaf 15 mei geldt quarantaineplicht’

quarantaineplicht-vanaf-15-mei-voor-reizigers-uit-risicogebied.jpg

Voor mensen die vanuit een risicogebied naar ons land willen reizen, geldt vanaf 15 mei een quarantaineplicht, meldt NOS. Daar gaat het demissionaire kabinet vrijdag een besluit over nemen. Reizigers uit risicogebieden moeten nu al tien dagen in quarantaine bij thuiskomst, maar regelmatig houden ze zich daar niet aan.

Daarom komt er nu een quarantaineplicht. Houden mensen zich daar niet aan? Dan staat hen een boete te wachten, vermoedelijk van 95 euro – al gaat het Openbaar Ministerie hier nog een besluit over nemen.

Quarantaineplicht

De quarantaineplicht houdt in dat je verplicht tien dagen in quarantaine moet als je vanuit een risicogebied naar Nederland bent gereisd. Als je op de vijfde dag een coronatest doet en deze negatief is, kan de thuisisolatie verkort worden tot vijf dagen. Onder ‘risicogebied’ vallen hoogstwaarschijnlijk de landen en gebieden waar code oranje of rood voor geldt; dat is op dit moment de hele wereld.

Verklaring

Het maakt niet uit met welk vervoersmiddel je ons land binnenkomt, de quarantaineplicht geldt voor iedereen. Ook moeten mensen die in Nederland aankomen een verklaring kunnen laten zien met de plek waar de quarantaine wordt uitgezeten, bijvoorbeeld thuis of op een andere plek. Er komen geen speciale ‘quarantainehotels’ zoals sommige andere landen wel hebben.

Lees ook: Met een vaccinatie op zak naar een evenement? Zo werkt dat vanaf juni

Steekproefsgewijs

Op Schiphol en aan de landsgrenzen zal steekproefsgewijs gecontroleerd worden of reizigers deze verklaring ingevuld bij zich hebben en ze moeten een negatieve coronatest – de PCR-test – laten zien. Hebben ze dit niet? Dan volgt een boete. Of mensen daadwerkelijk in quarantaine gaan zal gecontroleerd worden door belteams van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Mochten ze een tip krijgen dat iemand zich er niet aan houdt, kan de burgemeester ingeschakeld worden om op te treden.

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Margriet 17 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom 60’ers gelukkiger zijn dan 50’ers, een interview met Humberto Tan, zó voorkom je spierverlies, wonen op een boot en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant