Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Weer naar de bios of het theater: publieke ruimtes vanaf donderdag open

publieke-ruimtes-zijn-weer-open-vanaf-donderdag.jpg

Publieke ruimtes zoals bioscopen, musea, pretparken en theaters moesten twee weken lang de deuren sluiten, werd in de laatste persconferentie van 3 november bekend. Of deze locaties na die twee weken weer open mochten of dat de tijdelijke sluiting zou worden verlengd, dat bleef nog even de vraag.

Inmiddels heeft premier Mark Rutte bevestigd: publieke ruimtes mogen vanaf donderdag weer open. “Twee weken is ook echt twee weken”, aldus premier Rutte. 

Publieke ruimtes weer open

Na de meest recente aanscherping van de maatregelen begonnen de cijfers steeds meer te dalen. Toch meldde het RIVM de afgelopen drie dagen opnieuw stijgende besmettingsaantallen. Maar het kabinet vindt het niet nodig om aangescherpte maatregelen daardoor langer aan te houden. Dat betekent dat publieke ruimtes vanaf aanstaande donderdag 19 november weer open mogen. Het argument daarbij is dat het aantal positieve tests met 6.109 nieuwe gevallen vrijdag wel is gestegen, maar nog ruim onder de aantallen van twee weken geleden blijft. Toen werden er rond de tienduizend positieve testen per dag afgenomen.  

Maximaal aantal personen

Voor de sluiting van publieke culturele ruimtes gold een maximum van dertig personen. Dit aantal zal waarschijnlijk hetzelfde blijven als de deuren van de publieke ruimtes weer open mogen. Voor ‘doorstroomlocaties’, zoals dierentuinen en pretparken, gold geen maximumaantal bezoekers, zolang er voldoende afstand wordt gehouden. Dit zal waarschijnlijk hetzelfde blijven. Ook groepslessen zijn vanaf donderdag weer toegestaan. En je mag weer drie in plaats van twee gasten thuis uitnodigen en met vier in plaats van twee personen tegelijk naar buiten. De horeca blijft wel dicht.

Lees ook: 5 zeldzame symptomen van het coronavirus die je waarschijnlijk nog níet kent

Regels rondom de feestdagen

Aanstaande dinsdag 17 november zal er weer een persconferentie plaatsvinden. Waarschijnlijk zal premier Rutte daarin ook het vooruitzicht op de feestdagen behandelen. Dit zal nog niet heel gedetailleerd zijn, omdat het daar volgens de premier nu nog te vroeg voor is. Rutte laat wel alvast weten dat er naast het vuurwerkverbod met oud en nieuw geen alcoholverbod komt, waar eerder wel over werd gespeculeerd. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | NU.nl, NOS, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

M49 COVER

Margriet 49 ligt nu in de winkel! Met deze week: nieuw geluk bij je jeugdliefde, een exclusief interview met Sophia Loren, positief blijven en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant