Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Privéfoto’s prinses Alexia zonder toestemming op social media gedeeld

prinses-alexia-margriet.jpg

Zie je op social media privéfoto’s van prinses Alexia (14) voorbij komen? Geen slecht idee om die dan direct te rapporteren: een nepaccount deelt de kiekjes zonder toestemming. 

Iemand doet zich voor als de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en sluist de kiekjes die Alexia écht deelt op haar privépagina door naar de buitenwereld. En dat kan voor hem of haar, maar zeker ook voor prinses Alexia nare gevolgen hebben.

Prinses Alexia op Instagram

Prinses Alexia heeft daadwerkelijk een afgeschermd Instagram-account, waarop ze vrienden en (onbekende) fans toevoegt. Helaas ondervindt ze daar nu de gevolgen van: Shownieuws heeft ontdekt dat een (of meer) oplichter zich voordoet als Alexia en privéfoto’s van de prinses op zijn of haar account in het openbaar deelt. Het lijkt erop dat diegene wil dat de privéfoto’s door nieuwsmedia worden opgepakt. Het nepaccount volgt namelijk volop royaltyjournalisten, weet Shownieuws. En dus bestaat de kans dat Alexia ongewild met een bepaalde foto in de publiciteit komt.

Mediacode

Gelukkig is er de mediacode, die kranten, tijdschriften en nieuwssites daarvan weerhoudt. Bindend is het alleen niet: uiteindelijk moet de rechter beslissen of de privacy inderdaad geschonden wordt. Zeker is in ieder geval dat het nepaccount de grens van de mediacode wél overschrijdt. Deze code geldt sinds 2005, nadat koning Willem-Alexander en koningin Máxima Privé voor de rechter sleepten wegens het schenden van hun privacy door hen in badkleding te fotograferen. Het blad kreeg toen een boete van duizenden euro’s opgelegd. Sindsdien is het koningspaar nog drie keer naar de rechter gestapt.

Lees ook
Dít bedrag krijgt Prinses Amalia vanaf haar achttiende uitgekeerd (en het is niet niks)

Slecht nieuws op zomervakantie

De nep-Alexia kan dus mogelijk ook een rechtszaak verwachten, mits diegene ontmaskerd wordt. Maar door telkens het bestaande account te verwijderen en weer een nieuwe te starten, lijkt hij of zij de dans steeds te ontspringen. De Oranjes vieren nu zomervakantie in Griekenland, maar dit nieuws zal hen vast al bereikt hebben. Hopelijk laten ze de pret er niet al te veel door bederven en wordt de oplichter snel in de kraag gevat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Shownieuws, Het Koninklijk Huis
Beeld | ANP

Ook interessant