Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Prinses Amalia ziet af van toelage tijdens studententijd

prinses-amalia-ziet-af-van-toelage-tijdens-studententijd.jpg

Prinses Amalia (17) is nog maar een dag geleden geslaagd voor haar eindexamen, maar heeft nu al een belangrijk besluit genomen. Ze heeft namelijk aan demissionair minister-president Mark Rutte laten weten dat zij tijdens haar studententijd zal afzien van de jaarlijkse toelage die ze eigenlijk zou krijgen.

Amalia zou eigenlijk per 7 december een jaarlijkse toelage krijgen van de staat. Het gaat hierbij om een totaalbedrag van 1,6 miljoen euro per jaar. Een kleine 300.000 euro per jaar daarvan is inkomen, de vergoeding voor personele en materiële uitgaven is ruim 1,3 miljoen.

Prinses Amalia krijgt ‘ongemakkelijk’ gevoel bij toelage

In een brief aan Rutte laat Amalia echter weten dat ze voorlopig geen gebruik zal maken van de toelage. Ze laat volgens hem weten dat ze het “ongemakkelijk vindt, zolang zij daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben. Zeker in deze onzekere coronatijd.”

Geld terugstorten

“Het inkomen zal ik daarom tot aan het einde van mijn studie terugstorten”, zo laat Amalia in de brief weten. “Bovendien zal ik zolang ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken, ook de onkostenvergoeding terugstorten.”

Discussiepuntje

Het besluit van Amalia komt niet helemaal uit de lucht vallen. De toelage voor de leden van het Koninklijk Huis is namelijk bijna elk jaar een thema bij de behandeling van de begroting in de Tweede Kamer. De laatste tijd hebben er ook meerdere discussies over de financiering van Amalia plaatsgevonden.

Bron | NOS, NU.nl
Beeld | Brunopress

Ook interessant